Geleceği Yazanlar

Turkcell'de Android Developer Olarak Çalışan Hasibe Zafer ile Röportaj

Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Ben Hasibe Zafer, Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Yaklaşık 5 yıldır Android geliştirmeyle ilgilenmekteyim. 1.5 yıldır da Turkcell’de Paycell ekibinde Android Developer olarak çalışmaktayım. Geleceği Yazanlar ile nasıl tanıştınız? Geleceği Yazanlar ile üniversite 2. Sınıfta tanıştım. Sonrasında G...

Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Hasibe Zafer, Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Yaklaşık 5 yıldır Android geliştirmeyle ilgilenmekteyim. 1.5 yıldır da Turkcell’de Paycell ekibinde Android Developer olarak çalışmaktayım. 

 

Geleceği Yazanlar ile nasıl tanıştınız?

Geleceği Yazanlar ile üniversite 2. Sınıfta tanıştım. Sonrasında Geleceği Yazanlar Elçilik Programı’ndan haberdar oldum ve başvurdum. Başvurumun ardından Karabük Üniversitesi Geleceği Yazanlar Elçisi olarak seçildim. Bu süreçte özellikle Android konusunda sınıf içi eğitimler verdim. Geleceği Yazanlar’dan edindiğim farkındalığı üniversitede çevreme ve arkadaşlarıma yayabilmek için çabaladım. 

 

Geleceği Yazan Kadınlar projesi hakkında neler söylemek istersiniz?

Geleceği Yazan Kadınlar projesi, kadınların teknoloji alanındaki eğitimleri alabildiği, önemli iş insanların girişimcilik anlamında mentorluk alabildiği, eğitim süresince sürekli kendisine destek olabilecek uzmanlar bulabileceği bir proje. Aynı zamanda bu proje sayesinde eğitim alan kadınlar önemli jüri üyelerine kendi projelerini sunma fırsatını yakalayabilmekte. Ben de Geleceği Yazan Kadınlar projesinde Karabük Üniversitesi’nde görev aldım. Bu noktada arkadaşlarımın ve benim çok güzel bir hikayesi var. Geleceği Yazan Kadınlar projesi için seçilen 18 il arasında Karabük yoktu. Ben ve çok istekli 50 arkadaşım, projede yer alabilmek için Turkcell’e başvuruda bulunduk. Turkcell de bu heyecanımızı geri çevirmedi ve bizi projeye sonradan dahil etti. Biz de çok yoğun bir eforla çalışmaya başladık. Karabük ili olarak hepimiz bu projeye inanmıştık. Karabük Ticaret Odası da bizden desteklerini esirgemedi. 

Yaz dönemi geldiğinde herkes evine dönmüştü ancak biz projeye dahil olan kadınlarla birlikte kamp kurarak çalışmalarımıza devam ettik. Artık gerçekten bir şeyler üretebildiğine, başarabileceğine inanan 50 kadın vardı. İl finallerinden İstanbul’daki büyük finale giden süreçte bizim hedefimiz her zaman finalde yer alabilmekti. Biz de bu inançla her gün bir öncekinden daha fazla bir şekilde çalışmalarımıza devam ettik. Projeyi de Türkiye 3.lüğü ve 4.lüğü alarak bitirdik. İşaret dilini işitme engelli çocuklara artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanarak öğreten projemiz Türkiye 3.sü oldu. Görme engelleri çocukların bisiklet sürebilmesini amaçlayan projemiz ise Türkiye 4.sü olarak projeyi tamamladı. 

Bu proje sayesinde çok farklı insanların hayatına dokunabilme fırsatı bulduk. Ekibimiz Karabük’teki görme engelli kardeşimiz Hakverdi ve onun ailesiyle tanıştı. Ailesinin çocuklarının ilk pedala dokunuşlarında duyduğu heyecanı paylaştı. Ailenin yaşadığı mutluluğu hep birlikte paylaştık. 

Aslında Geleceği Yazan Kadınlar projesi bizim için hiç bitmedi. Finaller bittikten sonra projemiz hakkında Arıkovanı ekibiyle görüştük. Turkcell’deki diğer benzer proje ekipleriyle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduk. Sonrasında ise ekibimdeki bazı arkadaşlarım Turkcell’de tester olarak çalışma fırsatı yakaladı. 

Yeni dönemde ise Türkiye 3.sü ve 4.sü olan projelerimiz Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sergilenme fırsatı buldu. Bu benim ve öğrencilerim için büyük bir gururdu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 2000 kişinin önünde projemi anlatma heyecanını yaşadım. 

 

Android Geliştiricisi olmak isteyen kadınlara ne tavsiye edersiniz?

Geleceği Yazanlar platformunda yer alan Android eğitimini alabilirler. Kendi öğrendikleri yeni teknolojileri blog aracılığıyla diğer kullanıcılarla paylaşabilirler. Github’ta yer alan projelere destek olabilirler. Kendilerini ispatlayabilecekleri sunum ve projelerde yer alabilirler. Bu alandaki seminerlere katılabilirler. Bu süreç uzun soluklu ve sabır gerektiren bir alan. Fakat sonucunda hiç tahmin edemeyeceğimiz noktalara gelebileceğimiz, çok farklı insanların hayatlarına dokunabileceğimiz bir süre. 

Geleceği Yazan Kadınlar projesinden sonra birçok öğrencimden “kendime güvenim yoktu”, “nasıl yapacağımı bilmiyordum” gibi dönüşler aldım. Çok küçük de olsa bir şey üretebildiklerinde kendilerine inandıklarını, bu alanda var olabileceklerini hissettiklerini gördüm. O yüzden ilk iş başlamak. Başladıktan sonra üretebileceğini görünce devamı geliyor. İşe inanarak başlamak gerçekten çok kıymetli. Umarım teknoloji alanında kadınlar kendine olan güveni artar. 

Geleceği Yazanlar gerçekten benim hayatımı değiştirdi. Ben de bu değişimin bir parçası olmak adına çocuklara faydalı olmak için Hippocampus uygulamasını geliştirdim. Çocukların LGS'ye hazırlanmaları için onlara dijital içerik üreten, sorularla onları sınava hazırlayan bir mobil uygulama. Mobil uygulamaya buradan renkli hesabımıza buradan erişebilirsiniz. Bu yolculukta bana destek olan herkese teşekkür ediyor, herkesi Geleceği Yazanlar platformunda davet ediyorum.

Yorumlar

SENCER YILMAZ
10.12.2019 - 10:40

Eşime duyurulur :) @kadınfan anca makale yazıyor asıl işi bilgisayar programcılığı :) 

muhammed selman selçuk
14.01.2020 - 07:05

Çok güzel bir meslek mobil yazılım uzmanlğı bu yaştan sonra olurmu bilmiyorum ama eğitimlere başladım :)

Hilal İnal
10.11.2022 - 02:26

Bu alan gerçekten de çok büyük bir heves ve emek istiyor. Çok geniş bir açılıma sahip olduğu için de herkesin başta gözünün korkması normal. Bu yola baş koymuş herkes umarım hevesi kırılmadan sabırla bu yolda ilerleyebilirler, onların her şeye ve herkese rağmen Geleceği Yazanlar'dan olmalarını temenni ederim. 

oktay nergiz
02.04.2023 - 03:21

Proje Adı: Kinetik Enerjinin Dönüştürülmesi ile Akıllı Çöp Kutularının ve Sokak Aydınlatmalarının Çalıştırılması

Proje Amacı: Yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde, kaldırım yürüyen yayların kinetik enerjisi kullanılarak, akıllı çöp kutularının ve sokak aydınlatmalarının enerji ihtiyacını karşılamak ve çevre kirliliğini azaltmak.

Planlama Aşamaları:

  1. Kinetik Enerji Yakalama: Kinetik enerjinin yakalanması için, kaldırımda özel sensörler kurulacak. Sensörler, yayların basıncını ve hızını ölçecek ve bu veriler kinetik enerjiye dönüştürülecek.

  2. Enerji Depolama: Yakalanan enerji, özel bataryalara depolanacak. Bataryalar, enerjinin depolanması ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılması için tasarlanacak.

  3. Akıllı Çöp Kutularının Çalıştırılması: Akıllı çöp kutuları, kaldırım yürüyen yayların kinetik enerjisi kullanılarak çalıştırılacak. Bu sayede, çöplerin atılması sırasında enerji tasarrufu sağlanacak.

  4. Sokak Aydınlatmalarının Çalıştırılması: Sokak aydınlatmaları, kaldırım yürüyen yayların kinetik enerjisi kullanılarak çalıştırılacak. Bu sayede, enerji tasarrufu sağlanacak ve sokaklar daha güvenli hale gelecek.

Enerji Ekonomik Katkısı ve Çevre Kirliğinin Azalmasında Avantajları:

  1. Enerji Tasarrufu: Kinetik enerjinin dönüştürülmesi sayesinde, akıllı çöp kutularının ve sokak aydınlatmalarının enerji ihtiyacı karşılanacak ve enerji tasarrufu sağlanacak.

  2. Çevre Dostu: Proje ile, fosil yakıtların kullanımı azaltılacak ve çevre kirliliği azaltılacak. Bu da daha sağlıklı bir çevrenin oluşmasına katkı sağlayacak.

  3. Maliyet Tasarrufu: Enerjinin kinetik enerjiden elde edilmesi, daha az maliyetli bir enerji kaynağı sağlayacak ve bütçelerin daha verimli kullanılmasını sağlayacak.

  4. Güvenlik: Sokak aydınlatmalarının çalışması sayesinde, yaya trafiği daha güvenli hale gelecek ve kazaların önüne geçilebilecek.