Mobil Dünya

Türkiye'deki iBeacon Çözümleri

iBeacon, temelinde Bluetooth teknolojisinin yer aldığı ve Apple firmasının geliştirdiği yeni bir mobil iletişim protokolüdür. iBeacon protokolünün temel işlevi akıllı telefon ve tablet kullanıcılarıyla konum tabanlı iletişim kurabilmesidir. Apple ve Android'in 4.3 ve sonraki sürümlerd...

iBeacon, temelinde Bluetooth teknolojisinin yer aldığı ve Apple firmasının geliştirdiği yeni bir mobil iletişim protokolüdür. iBeacon protokolünün temel işlevi akıllı telefon ve tablet kullanıcılarıyla konum tabanlı iletişim kurabilmesidir. Apple ve Android'in 4.3 ve sonraki sürümlerdeki cihazlarını destekleyen bu teknoloji, birçok farklı sektörde müşteri memnuniyetini daha yukarı çekmek adına çözümler sunuyor.

Bu yazımızda Türkiye'de iBeacon çözümleri firmaları ve kullandıkları teknolojileri inceledik.

 

Valensas

Valensas, iBeacon çözümleri geliştiren önemli firmalardan biri. Bugüne kadar yaptıkları projeler arasında THY ile gerçekleştirilen çözüm, Türkiye'deki en ilgi çekici iBeacon kurulumlarından biri.

Valensas'ın çözümleri kendi geliştirdikleri sensör, portal, SDK ve uygulamadan oluşuyor. Geliştirdikleri teknolojileri teker teker ele alırsak,

Sensör (Veacon): Veacon sensörü iBeacon teknolojisini barındıran Bluetooth protokolüne sahip bir vericidir. Sensörlerin aygıt yazılımı (firmware) Valensas Teknoloji tarafından geliştirildi ve Apple MFI sertifikasına sahip. Sensörler Veacon Portal aracılığıyla yönetiliyor. Yakın zamanda yeni sürümü tanıtılan Veacon sensörü, yeni özellikleriyle de sektörde öne çıkmakta. Geliştirilen sürümde, kesintisiz güç desteği için USB girişi, sesli ve görsel uyarılar için LED ve Buzzer eklentisi ve hareketi algılayan ivme sensörü (Accelerometer) eklendi.

Portal: Portal Veacon çözüm ailesinin en önemli ikinci parçası. Portal, konum tabanlı senaryo geliştirme, raporlama, sensör yönetimi gibi fonksiyonları barındırıyor. Kullanıcılar, Portal aracılığıyla herhangi bir kod geliştirmeden her bir Veacon sensörüne özel senaryolar tanımlayabilir ve gerçek zamanlı olarak güncelleyebilirler.

Mobil SDK: Veacon, mobil teknoloji ile yakından ilgilenen yazılım uzmanlarını iBeacon ile inovasyona davet ediyor. Mobil yazılım geliştiricileri Veacon Yazılım Geliştirme Kiti (SDK) aracılığıyla mevcut uygulamalarına yenilikçi özellikler ekleyebilir, konum tabanlı katma değer servisleri geliştirebilirler. Veacon SDK iOS ve Android platformlarını destekliyor. İndirmek için buradan GitHub sayfasına gidebilirsiniz.

Uygulama (Veacon Demo App): Veacon iOS demo uygulaması sayesinde kullanıcılar herhangi bir Veacon sensörü satın almadan Portal üzerinden kendi senaryolarını oluşturup test edebilir, iOS cihazını Veacon sensörü gibi yayın yapan bir cihaza dönüştürebilirler. Veacon uygulaması App Store'dan ücretsiz olarak indirilebiliyor. İndirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Blesh

2011'den beri Bluetooth teknolojileri üzerinde çalışan 2013'te ticarileşen Blesh, Türkiye'nin ilk Bluetooth Member üyeliğini almış, hemen sonrasında ürüne iBeacon diyebilmek için Apple ile masaya oturmuş ve Samsung'un global çözüm ortağı olan bir firma. 

Firma, Türk Havayolları CIP Lounge'da Ocak ayında gerçekleştirilen iBeacon projesine de imza attı.

Firmanın diğer bir çözümüyse mobil ödeme odaklı olan çalışmalarıyla 9 Nisan 2014 tarihinde, Bluetooth tarafından San Francisco'ya davet edildi ve tüm Mobil Ödeme ile ilgilenen şirketlere/kurumlara DenizBank fastPay ile birlikte geliştirdikleri deneyimi sundu.

Şu ana kadar 2.000'in üzerinde iBeacon cihazını yerleştiren ve böylece 250'nin üzerinde markayla çalışmaya başlayan firma, 1 ay içinde 3.000'den fazla iBeacon cihazını yerleştirmeyi ve beacon deneyimini artırmaya çalışıyor. Blesh, pazarda kurdukları cihazlar üzerinden para almayarak, aylık servis hizmeti karşılığında ücretlendirme yapan bir pazar stratejisi benimsemiş durumda.

 

Done

Done, iBeacon ile çözümler üreten bir diğer firmamız. Altyapı, mobil SDK, yönetim paneli uygulama çözümlerinin yanında işletmelerin kullandıkları teknoloji çözümlerinin entegrasyonunu da yapıyorlar. 

Done, iBeacon çözümlerinde tüm bileşenleri hazırladığı gibi iş ortaklarıyla birçok müşteriye değer katacak add-on hizmetlerini sunuyor. 

 Temel Bileşenler:

  • Beacon donanımı (dinamik ID ve private Beacon ile güvenlik)
  • Web yönetim paneli (üye işyeri tanımlama, Beacon tanımlama, pazarlama kuralları tanımlama, analytics, dashboard)
  • Mobil SDK (iOS ve Android)

 Add-on Hizmetler:

  • Kapalı alan yönlendirme (İş ortağı: Infotech)
  • Esnek kampanya tanımlama ("If This Than That" kurguları)
  • Operatörler ile mobil ödeme ve mobil cüzdan entegrasyonları
  • Müşterinin CRM, Loyalty, ERP sistemlerine entegrasyon

 

SolidICT

SolidICT, SLDBeaconMonitor adını verdikleri bir SDK ile mobil uygulama geliştiricilere iBeacon cihazlarıyla olan tüm etkileşimi yönetebilecekleri bir arayüz sunuyor. Beaconların ön filtreleme işleminden geçirilerek, sunucu ya da istemci (client) taraflı kurgu ile tespit edilmesi, yerel ya da uzaktan push notification gösterilmesi gibi işlemler, platform üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Sunucu üzerinde çalışan yazılım sayesinde istemcilerden toplanan işlenmemiş beacon verileri anlamlandırarak kullanıcıların mekân içindeki gezinme alışkanlıklarının çıkarılması, kapalı mekân yönlendirme gibi katma değerli servisler sunuluyor. SDK'nın hem iOS hem Android sürümü bulunmakta.

SolidICT'nin gelecek planları arasında Beacon destekli ödeme sistemleri var, bununla ilgili çalışmalara başlamış durumdalar.

 

Pupa 

Pupa, mağazacılıktaki tecrübelerinin yardımıyla müşterilerin Bluetooth'larını onları alışveriş sırasında rahatsız etmeden ne şekilde açmalarını sağlayabileceğimizi tasarlamış, ayrıca yine mağazacılık sektöründeki sadakat ve muhasebe programları ile entegre çalışabilen bir yapıyı geliştirmiş. Kurulum yapılacak yerde sadakat programı ile entegrasyon yok ise bir yönetim panelinden:

  • iBeacon'da ilgili resim/video gösterme
  • iBeacon'da ilgili web sayfasını gösterme
  • Süre bazlı kampanya oluşturma

şeklinde senaryoları yönetmek şu an için mevcut. Sürpriz mağazacılık özellikleri üzerinde de çalışmaları devam etmekte ve bu özelliği yıl sonuna kadar proje içerisine eklemeyi planlıyorlar. Kasaların yanında duran bir iBeacon ile müşterinin sadakat programı üzerinden kim olduğu tespit edilebilir ve mevcut olan puanları belirtilerek harcama yaptırılabilir bir yapı geliştirilmiş durumda. iBeacon ile ödeme seçeneği üzerindeyse halen çalışmalar devam ediyor.

Tüm iş dünyasının olmazsa olmazı raporlama tarafında da iBeacon'lar sayesinde heat map raporu alabilir. iBeacon'lar üzerinden gönderilen kampanyaların kaç kişiye ulaştığını görülebilir (sadakat programı ile daha ileri seviyeye de çıkarılabilir), kimlerin kampanyalardan yararlanıp yararlanmadığı tespit edilebilir durumda. 

Pupa'nın ürünlerini market stratejisi ise iki farklı çalışma planıyla belirlenmiş:

  • Uygulaması olmayan firmalara tüm platformlarda uygulamalar geliştirme (iOS/Android/Windows Phone) ve iBeacon ile diğer entegrasyonların gerçekleştirilmesi. iBeacon panelinin kullanımı için aylık/yıllık bir ücret talep ediliyor.
  • Uygulaması olan firmalara ise oluşturulan (iOS/Android) SDK ve iBeacon'ların gönderimi. Bu modelde aylık sistem kullanımı için bir ücret söz konusu.

 

 

Not: Bu naçizane blog yazısı Türkiye'deki tüm iBeacon çözüm sağlayıcıları kapsamayabilir. iBeacon çözümleri sunan bir firmanız varsa, yorum kısmında sizi ve çözümlerinizi dinlemekten mutluluk duyarız. Hem belli mi olur, ileride sizi de burada ağırlarız :).