iOS

Uygulama Oylama, Neler Yeni?

Uygulama Oylama, Neler Yeni? Merhabalar. Bu yazıda iOS için Uygulama Oylama olayının iOS 10.3 öncesi nasıl yapıldığını ve iOS 10.3 ile bu alanda getirilen yenilikleri anlatacağız. Uygulama Oylama neden önemli? Normal bir kullanıcı olarak AppStore'dan bir uygulama indirirken önce bu uygulamanın ald...

Mustafa Yusuf |

16.08.2017

 Uygulama Oylama, Neler Yeni?

Merhabalar. Bu yazıda iOS için Uygulama Oylama olayının iOS 10.3 öncesi nasıl yapıldığını ve iOS 10.3 ile bu alanda getirilen yenilikleri anlatacağız.

Uygulama Oylama neden önemli?

Normal bir kullanıcı olarak AppStore'dan bir uygulama indirirken önce bu uygulamanın aldığı yıldız sayısına (rating) ve aldığı yorumlara bakiyoruz. Eğer ratingi düşük ve yorumları kötü ise genellikle aynı işi yapan ve daha iyi ratinge sahip başka bir uygulama ariyoruz. Buradan çıkan sonuç iyi bir ratinge sahip uygulamalar AppStore'da daha fazla download alıyor dolayısıyla daha fazla kullanıcıya ulaşiyor.

 

Bir uygulamayı oylamak için kullanıcının AppStore uygulamasını açıp o uygulamayı bulması gerekiyor. Bu açık uygulamayı kapatıp AppStore'u açmak demek oluyor. Genellikle bir sorunla karşılaşmayan (mutlu) kullanıcı bu zahmete katlanmıyor. Bu uğraşın arkasında olumsuz bir etken olur genellikle. Bu sebeple daha çok mutsuz kullanıcılar uygulamanızı AppStore'da oyluyor ve verecekleri oylar da düşük oluyor.

 

Mutlu kullanıcıları da uygulamamızı oylamaya yönlendirmemiz gerekir ki uygulamamızın ratingi düşmesin. Bunun için iOS geliştiriciler kullanıcıyı doğrudan uygulamanın AppStore sayfasına yönlendiren komponentler kullanırlar.

 

iOS 10.3 ile gelen yeni Uygulama Oylama API

 

iOS 10.3 öncesinde developerlar uygulama oylama için open source third party komponentlere ihtiyaç duyuyorlardı. iOS 10.3 ile beraber Apple iOS içinde yerleşik uygulama oylama komponentini yayınladı. Bu sayede geliştiriciler third party başka bir komponente bağlı kalmadan doğrudan iOS'in bir kütüphanesi kullanarak kullanıcılara uygulamalarını oylatma olanağına kavuştu.

 

Bu yeni gelen komponentin en önemli özelliği artık kullanıcıların uygulamayı terk etmeden doğrudan uygulamaya oy verebilmelerine olanak tanımasıdır. Çoğu kullanıcı uygulamadan çıkıp tekrar geri dönme zahmetine katlanmadığı için uygulamaya oy vermiyordu. Yeni uygulama oylama api sayesinde uygulamayı terk etmeden oy verilebildiği için kullanıcıların verdiği puanlar artıyor.

 

Yeni uygulama oylama API nasıl kullanılır?

 

iOS 10.3 ile gelen yeni uygulama oylama api kullanmak oldukça basit. Bunun için önce `StoreKit` framework'unu import etmek gerekiyor. Ardından uygulama oylama penceresinin çıkmasını istediğiniz anda `[SKStoreReviewController requestReview]` kodunu çağırıyorsunuz. Uygulamanızı geliştirirken development modda bu kodu çağırdığınız her zaman uygulama oylama penceresi görünür. Ancak uygulama AppStore'dan indirildikten sonra yani release modda Uygulama Oylama penceresinin ne zaman görüntüleneceğine `SKStoreReviewController` karar veriyor. Bu şekilde ne zaman uygulama oylama penceresi çıktı, ne zaman çıkcak gibi logic olaylarını da framework kendisi hallediyor.

 

 iOS 10.3 uygulama oylama bizim rating oranlarımızı nasıl etkiledi?

 

iOS 10.3 çıkar çıkmaz koları sıvadık ve yeni uygulama oylama özelliğini uygulamamıza ekledik. iOS 10.3'ten eski sürümleri kullanan kullanıcılar için eski third party uygulama oylama, iOS 10.3 ve üzeri sürümü kullananlar için yeni uygulama oylama gösterilecek şekilde ayarlayıp AppStore'a uygulamamızı gönderdik. Uygulama yayınlandıktan birkaç gün sonra gelen rakamlar inanılmazdı. Uygulamamızın AppStore'daki ratingi gözle görülür seviyede arttı ve uygulamamız kısa bir sürede trend uygulamalar arasına girdi.

Mustafa Yusuf |

16.08.2017

Yorumlar