iOS

Uygulamalarımızı iPad Pro'ya Hazırlamak

Daha önce iPhone 6 ve 6 Plus için yazdığım blog yazısının benzerini bu sefer de iPad Pro için hazırlamak gerektiğini düşünüyorum. Zira karşımızda yine yeni bir cihaz, yeni bir ekran boyutu ve yeni bir ekran çözünürlüğü var. iPad Pro 12.9 inçlik devasa ek...

Can Çiloğlu |

15.09.2015

Daha önce iPhone 6 ve 6 Plus için yazdığım blog yazısının benzerini bu sefer de iPad Pro için hazırlamak gerektiğini düşünüyorum. Zira karşımızda yine yeni bir cihaz, yeni bir ekran boyutu ve yeni bir ekran çözünürlüğü var.

iPad Pro 12.9 inçlik devasa ekran boyutu ve 2732x2048 piksellik ekran çözünürlüğüyle geliyor. Ekran piksel yoğunluğu ise 264 ppi. Bir başka deyişle, bir önceki model olan iPad Air 2 ile aynı yoğunlukta.

 

Peki, uygulama geliştirirken hangi görsel boyutları kullanacağız?

Aşağıdaki kodu iPad Pro simülatöründe çalıştırdığımızda, iOS bize gerekli bilgiyi veriyor:

let mainScreen = UIScreen.mainScreen();
        
print("Coordinate space bounds: \(mainScreen.coordinateSpace.bounds)");
print("Native screen resolution bounds: \(mainScreen.nativeBounds)");
print("Scale factor: \(mainScreen.scale)");

 

Kodun çıktısı

Coordinate space bounds: (0.0, 0.0, 1024.0, 1366.0)
Native screen resolution bounds: (0.0, 0.0, 2048.0, 2732.0)
Scale factor: 2.0

Buradaki bilgilerden, iPad Pro'da geliştiricilerin 2X boyutlandırma çarpanlı görselleri kullanmaları gerektiğini görüyoruz. Ayrıca iPad Pro'da yukarıda görüldüğü gibi 1024x1366 noktalık, şimdiye kadar hiçbir iOS cihazında olmadığı kadar geniş bir kullanılabilir koordinat alanı var.

Bu durum, ekran çözünürlüğünden farklı olarak şu anlama geliyor; iPad Pro'da uygulamaların kullanıcı arayüzlerinin kullanabileceği çok geniş bir alan var. Çeşitli uygulama türleri için (grafik düzenleme, ofis, video vs.) çok ideal ve değerlendirilmesi gereken bir alan.

Özellikle bu tür uygulamaların, iPad Pro'ya özel ekran tasarımları sunması gerekir. Bunun dışındaki uygulamalar, en boy oranı değişmediği için iOS tarafından uygulama arayüzü, iPad Pro ekranına uygun olarak genişletilerek gösterilecektir.

Can Çiloğlu |

15.09.2015

Yorumlar