iOS

Uygulamalarınız İçin Yeni Pazar: Apple TV

Apple TV, tvOS ile birlikte zengin içerikli uygulamalar veya oyunlar indirip deneyimleyebileceğiniz bir ekosisteme dönüşüyor. Bu da uygulama geliştiricileri için yeni bir pazar anlamına geliyor. Öne çıkanlar: 64-bit A8 işlemci, 32 GB veya 64 GB depolama alanı, 2 GB RAM, 1080p çözünürlü...

Abdulbasıt Tanhan |

03.10.2015

Apple TV, tvOS ile birlikte zengin içerikli uygulamalar veya oyunlar indirip deneyimleyebileceğiniz bir ekosisteme dönüşüyor. Bu da uygulama geliştiricileri için yeni bir pazar anlamına geliyor.

Öne çıkanlar:

  1. 64-bit A8 işlemci, 32 GB veya 64 GB depolama alanı, 2 GB RAM, 1080p çözünürlük, HDMI girişi, sesle kontrol edilebilir yeni Siri kumanda/Apple TV kumanda.
  2. 32 GB kapasiteli olan sürüm 149 usd, 64 GB kapasiteli olan sürüm 199 USD (ABD fiyatı).
  3. Çıkış tarihi Ekim 2015 sonu.
  4. Henüz piyasada olmamasına rağmen erken davrananlar için Apple TV Developer Kit edinilebilir durumdaydı fakat dağıtılan ülkeler arasında Türkiye yok. Şimdilik piyasaya çıkmasını beklemek gerekiyor.
  5. Xcode 7.1 beta ve tvOS ile birlikte geliştirme yapabilirsiniz. İçerisindeki simülatör ile uygulama testlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

İki tür geliştirme ortamı sağlanıyor.

  1. TVML uygulamaları: TVML, TVJS ve TVMLKit kullanarak geliştirme yapılabiliyor. Eğer içerik ve arka tarafınız (back-end) hazırsa ve kullanıcılara bu içeriği hızlıca ulaştırmak istiyorsanız, TVML kullanabilirsiniz. Ayrıca Apple, bu tip kullanım senaryoları için kullanışlı şablonlar hazırlamış.
  • TVML: "Television Markup Language". XML benzeri bir yapısı var. Sayfanın elemanlarının neler olacağı ve nasıl görüleceği bu sayfada tasarlanıyor. Şablonları görmek için tıklayın.
  • TVJS: JavaScript API'leri içeriyor. TVML ile tasarlanan sayfaları yükleyip göstermek için kullanılıyor.
  • TVMLKit: TVML, JavaScript ve yerel tvOS arasında birleştirici rol oynuyor.
  1. Özelleştirilmiş uygulamalar: Alıştığımız iOS kütüphaneleri, Storyboard, UIKit, ve Auto Layout kullanarak uygulama geliştirebilirsiniz. iOS uygulama geliştirme yeteneklerinizi burada kullanabilirsiniz. Fakat bazı API'ler, tvOS'ta yok.

Ayrıntılı bilgi için: iOS 9.0'dan tvOS 9.0'a API farkları.

 

Focus Engine

tvOS uygulamasındaki en önemli farklılık, kullanıcı tepkisi (user input) kısmında yaşanacak. Dokunmatik ekrandaki dokunma alışkanlığını uzaktan kumandayla odak noktasını değiştirerek yapabileceksiniz. tvOS'ta bunun için bir odak motoru sunuluyor. Çok fazla bir şey yapmanıza gerek kalmadan, odak her zaman en yakındaki nesneye geçerek gezinmeyi kolaylaştırıyor. Tabii ki bunu özelleştirmeniz de mümkün.

Ayrıntılı bilgi için: Kullanıcı arayüzünü ekran üzerinden kontrol etmek.

 

Parallax

Vurgulanan diğer bir konu, kullanıcının nesnelere odaklandığını, kullanıcıya daha etkileyici bir şekilde hissettirmek için parallax artwork kullanımı. Özellikle kumanda üzerinde parmağınızı sağa ve sola kaydırdığınızda, nesnelerin üzerindeki gezinme ve derinlik hissini bu şekilde oluşturmak çok daha kolay.

Ayrıntılı bilgi için: Parallax artwork oluşturmak.

 

Kumanda

Üst bölüm cam bir yüzeye sahip. Dokunma (tap), kaydırma (swipe), tıklama (click) gibi jestleri (gesture) anlayabiliyor. Üzerinde bir mikrofon var, böylece Siri ile kullanıcı girdisi (user input) alabiliyorsunuz. Jiroskop ve hareket sensörleriyle oyun deneyimi çeşitlendirilebiliyor ve Nintendo Wii benzeri bir deneyim yaşatıyor.

 

Yerel depolama yok

tvOS'un en büyük handikapı, uygulama açıldıktan sonra aldığınız her hangi bir veriyi cihazda saklayamamanız. Bunun için iCloud, CloudKit veya kendi arka taraf (back-end) servislerinizin kullanılması gerekiyor. Ayrıca uygulama boyutunuz 200 MB'ı geçemiyor. Bu nedenle de WWDC 2015'te tanıtılan On-Demand Resources API'lerinin kullanılması öneriliyor.

 

iOS to tvOS

iPhone ve iPad için olan evrensel uygulama mantığı burada yok. tvOS için ayrı bir hedef oluşturmanız gerekiyor. Ayrıca tvOS ve iOS için ayrı sahneler tasarlamanız gerekecek. App Store'a yollarken tvOS ve iOS uygulaması ayrı paketlenecek. Apple'ın bahsettiği evrensel satın alma özelliği çok açık değil. iTunes üzerinden bu uygulamaların bir şekilde ilişkili olduğu belirtiliyor ve tek satın almayla iki platformdaki uygulamaya sahip olabileceğiniz söyleniyor.

Ayrıntılı bilgi için: https://developer.apple.com/tvos/documentation

Abdulbasıt Tanhan |

03.10.2015

Yorumlar