Android
Android KitKat ile Adım Sayar
Son günlerde sıkça karşımıza çıkan ve popülerliği günden güne artan sağlık uygulamaları kendilerini telefon ve işletim sistemi üreticilerine de ispatlamış olacak ki, Apple ve Google da bu tarz uygulamaları önemsediklerini donanımsal ve yazılımsal destekleriyle göste...
Son günlerde sıkça karşımıza çıkan ve popülerliği günden güne artan sağlık uygulamaları kendilerini telefon ve işletim sistemi üreticilerine de ispatlamış olacak ki, Apple ve Google da bu tarz uygulamaları önemsediklerini donanımsal ve yazılımsal destekleriyle göstermeye başladılar. Apple'ın M7 işlemcisinin ardından Google donanımsal olarak Nexus5 ve MotoX ile StepCounter'ı (Adımsayar), yazılımsal olarak da Android 4.3 ile ActivityRecognition (Aktivite ayırt etme) gibi servislerini uygulama geliştiricilere sundu.
ActivityRecognition servisi yürümek, koşmak ya da merdiven çıkmak gibi aktiviteleri accelerometer (ivme ölçer), gyroscope (yön algılayıcı) ve GPS (konum algılayıcı) gibi diğer sensörlerden aldığı bilgileri işleyerek anlamlandırma yeteneğine sahip. StepCounter ise adım sayma yeteneğini sağlayabilmek için yazılımsal desteğin yanı sıra donanımsal bir desteğe ihtiyaç duyuyor. Şu an bu desteği verebilecek telefonlar Nexus5 ve Moto X. Madem sadece bu iki cihazda çalışıyor, marketteki onlarca adımsayar (pedometer) uygulaması ne peki?
Adım sayma işlemini orientation, accelerometer ve GPS gibi diğer sensörlerden yardım alıp bu sensörlerden aldığınız verileri işleyerek de gerçekleştirebilirsiniz. Peki, Google neden bunu bu şekilde halletmeyip donanımsal bir desteğe bağlı tutuyor? Diğer sensörlerle yapılan bu işlem, donanımsal olarak yaptığınız işlemden çok daha fazla enerji tüketimine sahip çünkü sensör verilerini anlık almak ve işlemek için arka planda sürekli çalışacak bir servise ihtiyaç duyuyorlar. Hal böyle olunca, bir sağlık uygulamasının pilinin sizden önce bitmesi sizin için trajik olabilir.
Google'ın Nexus5 ve MotoX ile sunduğu StepCounter işlemcili cihazı en son açtığınız andan itibaren attığınız adım sayısını tutuyor. Maalesef zamana bağlı bir saklama yapmıyor. Haliyle telefonunuzu kapatmadan her gece şarja takarsanız ve aylar sonra bir gün bir uygulama ile bakarsanız milyonlarca adım attığınızı söyleyebilir ve bu sizin için bir anlam ifade etmeyebilir. Cihazı açıp kapadığınızda ise tuttuğu adım sayısını sıfırlıyor. StepCounter işlemcisini kullanıyorsanız, bu iki özellik üzerine iyi düşünüp, yazılımınız için bu özelliklere göre tasarım oluşturmalısınız.
Şimdilik sınırlı sayıda mevcut olan bu donanımsal desteğin yaygınlaşması ve işlemci üreticileri tarafından yeni nesil telefonlara entegre edilmesi bekleniyor. Bu ve benzeri yeniliklerle telefonları wellness (zindelik) projeleriyle birleştirmek ve anlık uyarılar ve analizler yapmak mümkün kılınıyor.
Bu blog yazımızın devamında StepCounter işlemcisini kullanarak nasıl basit bir adımsayar uygulaması yapabiliriz ve bu uygulamaya fazladan ne özellikler katabiliriz, bunu anlatacağız.
Makale çok kaliteli teşekkürler devamını dört gözle bekliyorum:)