Mobil Dünya

Hoşgeldin Jolla!

Geçtiğimiz hafta içerisinde mobil işletim sistemi pazarından pay almaya aday bir işletim sistemi daha duyuruldu. Eski Nokia çalışanları tarafından kurulan Finlandiya merkezli Jolla, MeeGo tabanlı açık kaynaklı (aslında "özgür" demek daha doğru) SailFish işletim sistemini çalı...

Mehmet Altıparmak |

10.12.2013

Geçtiğimiz hafta içerisinde mobil işletim sistemi pazarından pay almaya aday bir işletim sistemi daha duyuruldu. Eski Nokia çalışanları tarafından kurulan Finlandiya merkezli Jolla, MeeGo tabanlı açık kaynaklı (aslında "özgür" demek daha doğru) SailFish işletim sistemini çalıştıran ilk akıllı telefonu, Jolla'yı tanıttı. Nokia'nın Microsoft ile anlaşarak Windows Phone'u tercih etmesinden sonra terkedilen MeeGo işletim sistemine yeterince şans verilmediğini düşünen Nokia çalışanları, SailFish işletim sistemini geliştirerek ürünlerine bir şans daha tanıyorlar. MeeGo diğer bir yandan Tizen adıyla Intel tarafından geliştirilmeye devam ediyor.

Duyurulduğu gün için sadece 450 adet üretilen Jolla, şimdilik sadece Finlandiya'da satılıyor ancak ilerleyen zamanlarda 135 ülkede satışa çıkarılması planlanıyor.

 

Donanım

Donanımsal özelliklerine baktığım zaman en çok gözüme çarpan özelliği, ön yüzünde herhangi bir düğme taşımıyor olması. Onun dışında, 1.4 Ghz çift çekirdekli Snapdragon işlemcisine ve 4.5 inç, 540x960px çözünürlüklü IPS LCD ekrana sahip. Arkada 8 MP, önde 2 MP'lik kameralara sahip. 16 GB'lık saklama alanı Micro SD kartlar ile daha da artırılabiliyor. RAM boyutu 1 GB büyüklüğünde. Değiştirilebilir 2100mAh bataryası 3G'de iken 10 saate kadar konuşma yapabilmenizi sağlıyor. Diğer teknik özelliklerine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Yazılım

Bir akıllı telefonun donanımından çok yazılımıyla fark yarattığı günümüzde Jolla'nın yazılımsal özelliklerine baktığımızda mevcut işletim sistemlerinden farklı olabilecek özellikler içeriyor. Donanımsal özelliklerinde değindiğim üzere ön yüzünde hiçbir düğme taşımayan Jolla'da navigasyon Gesture'lar (tanımlı el hareketleri) ile sağlanıyor. SailFish işletim sistemini çalıştıran ilk cihaz olmasına rağmen Bluetooth 4.0 desteğinin şimdiden hazır olması, ilgimi çeken bir nokta oldu, Windows Phone 8.0 SDK'i ile hâlâ Bluetooth 4.0 destekli uygulamalar geliştirmek mümkün değil.

 

Uygulama desteği

Uygulamalar konusuna geldiğimizde, Sailfish işletim sistemi native uygulamalarının yanı sıra Android uygulamalarının da bir çoğunu çalıştırabilen Myriad Group tarafından geliştirilen Myriad Alien Dalvik adında bir VM içeriyor. İşletim sisteminde önyüklü gelen Yandex Store uygulaması sayesinde de 85.000 Android uygulamasını cihazınıza kurabiliyorsunuz. Google Play Store'a erişim resmi olarak desteklenmese de, biraz araştırmanız durumunda Play Store'a nasıl erişim sağlanacağını adım adım anlatan web siteleri bulabilirsiniz. Sağladığı geriye dönük uyumluluk sayesinde de MeeGo uygulamalarını (ufak bir işlemden sonra) ve Linux RPM paketlerini birtakım kısıtlamalarla birlikte desteklemeye devam ediyor.

Sürücü desteği

SailFish işletim sisteminin pazar payını artırmaya yönelik en önemli özelliklerinden birisi de piyasada mevcut olan Android cihaz sürücülerini desteklemesi. Bu sayede SailFish işletim sistemi herhangi bir Android cihazda sorunsuz çalışabiliyor, cihaz üreticileri herhangi bir çaba sarfetmeden SailFish işletim sistemine geçiş yapabiliyor.

 

Uygulama geliştirme platformu

Uygulama geliştirme çerçevesinden bakarsak, uygulamalar SailFish SDK'sı (QT tabanlı) ile C++ ve QML kullanılarak geliştiriliyor. Bu açıdan baktığımız zaman uygulama marketinin zengin olmasını beklememek gerekiyor diye düşünüyorum. Daha basit uygulama geliştirmek isteyenler için uygulamalarını Android platformunda geliştirip, Yandex Store üzerinden yayınlamak ya da HTML5 ile geliştirmek alternatif olabilir.

 

Kaynaklar

Mehmet Altıparmak |

10.12.2013

Yorumlar

Sezai Yeniay
12.12.2013 - 05:57

Cahil cesaretiyle soruyorum: sailfish'i General Mobile  Discovery (16 Gb)'ye kurmanın bir yolu var mı?

Mehmet
14.12.2013 - 12:04

Android"ten Sailfish sistemine nasıl geçebiliriz. Bunu yüklemenin bir yolu varmı

 

ibrahim deniz
13.09.2014 - 11:32

1 sene içinde türkiyeye gelmezse yada gelme haberi çıkmazsa nexus alıp potlanan 4 işletim sistemiyle beraber denerim artık(sailfish os, ubuntu touch, lune os, firefox os)