Mobil Dünya

Turkcell Updater Kütüphanesi

Geçtiğimiz hafta içerisinde Turkcell olarak bir kütüphanemizi daha açık kaynak kodlu olarak GitHub hesabımız üzerinden paylaştık. Turkcell Updater uygulamanızın güncel sürümleri kolayca kontrol etmesini ve kullanıcıya uygun uyarıları otomatik olarak göstermesini sağlıy...

Mehmet Altıparmak |

06.12.2013

Geçtiğimiz hafta içerisinde Turkcell olarak bir kütüphanemizi daha açık kaynak kodlu olarak GitHub hesabımız üzerinden paylaştık. Turkcell Updater uygulamanızın güncel sürümleri kolayca kontrol etmesini ve kullanıcıya uygun uyarıları otomatik olarak göstermesini sağlıyor. Hemen konuya giriyorum ve Turkcell Updater’ı uygulamalarınızda hangi senaryolarda kullanabileceğinizi örnekler üzerinden anlatmaya çalışıyorum.

  1. Ufak değişiklikler içeren yeni bir sürüm yayınladınız. Kullanıcı bu sürümü yüklemek zorunda olmadan mevcut sürümü kullanmaya devam edebilsin istiyorsunuz. Bu durumda opsiyonel bir güncelleme tanımlayarak kullanıcıya yeni sürüm hakkında bilgi verebilirsiniz. Kullanıcı isterse "Daha Sonra Hatırlat" diyerek mevcut sürümü kullanmaya devam edebilir.
  2. Geriye dönük uyumluluğu bozduğunuz, ufak olmayan güncellemeler yaptığınız yeni bir sürüm yayınladınız. Web/REST servisleriniz değişti ve eski uygulama yeni web servislerle uyumlu bir şekilde çalışmıyor. Bu durumda zorunlu bir güncelleme tanımlayarak kullanıcılarınızın yeni sürüme geçmeden eski sürümü kullanmaya devam etmesini engelleyebilirsiniz.
  3. Uygulamanız geçerliliğini yitirdi ve marketten kaldırdınız. Peki, kullanıcılarınızın cihazlarından da kaldırabilecek misiniz? Ne yazık ki bu mümkün değil. Bu durumda kullanıcılarınıza uygulamanın artık geçerli olmadığını ve artık servis vermeyeceğini bildirebilir, kullanıcının uygulamayı kullanmasını engelleyebilirsiniz.
  4. Benzer işlevleri olan iki adet uygulamanız var. Bu durumun kullanıcıların aklını karıştırdığını düşündünüz ve bu işlevleri birleştirdiğiniz deneyimini iyileştirdiğiniz yepyeni bir uygulama yayına aldınız. Eski iki uygulamanın kullanıcılarını yeni uygulamayı kurmaya yönlendirmek istiyorsunuz, Turkcell Updater ile yapabilirsiniz.  
  5. 100K+ kullanıcısı olan bir uygulamanız var. Bu kullanıcı tabanını yeni yayınladığınız ve çok güvendiğiniz uygulamaya yönlendirmek istiyorsunuz. Böylece yeni uygulamanızın markete hızlı bir giriş yapmasını sağlamış olacaksınız. Turkcell Updater kullanarak A uygulamanızın içerisinde B uygulamasının reklamını yapmak da mümkün.

Yukarıda bahsettiğim tüm güncelleme senaryolarında kullanıcılara yeni sürümde nelerin değiştiğini (What Is New?) belirtebiliyorsunuz.

 

Turkcell Updater ile hedefleme yapmak

Şimdiye kadar güncellemelerimizde hedefleme yapmadık. Bir tanım yaptık ve uygulamamızı kullanan tüm kullanıcılara gitti. Turkcell Updater ile öntanımlı ve özel tanımlanmış parametrelere göre hedefleme yapmak da mümkün. 

  1. Uygulamanız farklı platformlarda yer almış durumda. Windows Phone platformu için yeni bir sürüm yayınladınız. Sadece Windows Phone uygulamasını hedeflemek istiyorsunuz. İşletim sistemi bazında hedefleme yaparak bunu sağlayabilirsiniz.
  2. Uygulamanızın 1.1, 2.1 ve 3.0 sürümleri kullanıcılar tarafından kullanılmakta. 1.1 kullanıcılarını 3.0 sürümüne güncellemek istiyorsunuz çünkü web servisleriniz tarafında artık 1.1 sürümlerini desteklemek bırakacaksınız. Uygulama sürümüne göre hedefleme yaparak bunu sağlayabilirsiniz.  
  3. Belli bir işletim sistemi sürümü için güncelleme yayınladınız. Örneğin Windows Phone 7.5 ve Windows Phone 8.0 destekleyen bir uygulamanız mevcut. Windows Phone 8.0 kullanıcıları için yeni özellikler sunduğunuz bir sürüm yayınladınız ve bu güncellemenin 8.0 kullanıcıları için zorunlu, 7.5 kullanıcıları için ise opsiyonel olmasını istiyorsunuz. Aynı güncelleme yapılandırma dosyasında iki güncelleme tanımlayarak ve işletim sistemine göre hedefleyebilir, her bir güncellemenin opsiyonel ya da zorunlu olmasını ayrı ayrı belirtebilirsiniz.
  4. Uygulamanız başlangıç olarak sadece İngilizce dilini destekliyordu. Yeni bir sürüm yayınladınız ve Türkçe dil desteği eklediniz. İşletim sistemini Türkçe kullanan kullanıcılara bu güncellemeyi sunmak istiyorsunuz. Cihaz diline göre hedefleme yaparak güncelleme uyarısının sadece Türkçe işletim sistemi kullanan kullanıcılarda görünmesini sağlayabilirsiniz. Not: Kullanıcının karşısına çıkacak uyarı mesajlarını da cihazın diline göre farklılaştırabiliyorsunuz.
  5. Cihaz üreticisine, örneğin Nokia ya da Samsung'a özel bir güncelleme yayınladınız. Daha açık olmak gerekirse, özel bir donanıma sahip bir cihazda bu donanımın yeteneklerini de kullanacak yönde bir güncelleme yaptınız ve güncelleme uyarısının sadece o cihaz modelini kullanan kullanıcılarda görünmesini istiyorsunuz. Cihaz üreticisine ve modeline göre hedefleme yaparak bunu sağlayabilirsiniz.
  6. Uygulamanızı kullanan standart, raporlamacı, yönetici rollerinde kullanıcılarınız var. Yönetim modülünde bir güncelleme yaptınız ve yönetici olan kullanıcıların bu sürüme geçmesi zorunlu olsun istiyorsunuz. Uygulamanızın Turkcell Updater entegrasyonunu yaparken kullanıcının rolünü içerecek şekilde özel bir parametre tanımı ekleyerek kendi belirlediğiniz parametreye göre de hedefleme yapabilirsiniz.
  7. Uygulamanızın bulunduğu platform uygulamaları otomatik olarak güncelleme seçeneğine sahip. Uygulaması otomatik olarak güncellenen kullanıcılara yeni sürümü ilk açtıklarında edindikleri özellikleri bildirmek istiyorsunuz. Bu durumda uygulama sürümüne göre hedefleme yaparak bir mesaj tanımı ile kullanıcılara yeni özelliklerin bir listesini gösterebilirsiniz. 

Bu örnekler özel tanımlı parametreleri de düşündüğümüzde, sonsuz sayıda olabilir.

Bu yazıda olabildiğince tüm platformlar için geçerli olan örneklerden bahsetmeye çalıştım. iOS, Android ve Windows Phone için geliştirilmiş olan Turkcell Updater, platformların yeteneklerine bağlı olarak yazıda bahsedilmeyen özellikler de içermektedir. Lütfen geliştirme yaptığınız platform için hazırlanmış belgeyi incelediğinizden emin olun. Belgelere GitHub wiki sayfasından erişebilirsiniz.

 

Not: iOS kütüphanesi GitHub üzerinden yakın zamanda paylaşılacaktır.  

 

Kaynak dosyalarına erişim

 

Sorular ve hatalar

Yazı hakkındaki soru ve önerilerinizi, yorum bölümüne bekliyorum. Kütüphanelerde bir hata bulmanız durumunda, lütfen GitHub üzerindeki issue tracker üzerinden hata kaydı oluşturunuz. 

Mehmet Altıparmak |

06.12.2013

Yorumlar

Caner Güral
27.12.2013 - 12:45

Kullanıcıyı yeni oluşturduğumuz uygulamaya yönlendirme özelliği dikkatimi çekti. Böylesi bir işlem için ayrı ayrı servisler, bildirimler oluşturma zahmetinden kurtarmış da oluyor.