Geleceği Yazanlar

Usergrid Hizmetiyle Mobil Uygulamalarınızın Verileri Bulutta

Bir önceki yazımda bulut bilişim mimarisi ve mobil BaaS ekosisteminden detaylıca bahsetmiştim. Bu yazımı okumadıysanız henüz, öncelikle bir göz atmanızı tavsiye ederim. Turkcell olarak Geleceği Yazanlar geliştiricilerini eğitim ve sertifikalarla desteklemenin yanı sıra, kendilerine uygulamalar...

Erdem Günay |

26.11.2013

 

Bir önceki yazımda bulut bilişim mimarisi ve mobil BaaS ekosisteminden detaylıca bahsetmiştim. Bu yazımı okumadıysanız henüz, öncelikle bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Turkcell olarak Geleceği Yazanlar geliştiricilerini eğitim ve sertifikalarla desteklemenin yanı sıra, kendilerine uygulamalarını geliştirirken ihtiyaç duyacakları veri saklama, kullanıcı yönetimi konularında da bir çözüm sağladık. Bu servisi nasıl kullanabilirsiniz, uygulamalarınızın bu servise entegrasyonunu nasıl sağlayabilirsiniz, detaylı kod örnekleriyle paylaşacağım.

 

Turkcell Usergrid servisinizi aktifleştirin

Turkcell Usergrid servisini etkinleştirmek için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz;

1 - Giriş yaptıktan sonra ana sayfadaki bağlantıyı kullanarak profil sayfasına git

2 – Profil düzenleme bağlantısını kullanarak güncelleme sayfasına git

3 – Usergrid servisini etkinleştir

4 – İşlemi kaydettikten ve Turkcell Veri Depolama Hizmetleri Kullanım Şartları'nı onayladıktan sonra, Profil sayfanızın en alt kısmında görünen bağlantıyı kullanarak Usergrid ana sayfasına geçiş yap.

Böylelikle Usergrid dünyasına ilk adımımızı atmış olduk. Şimdi sıra, bu hizmeti kullanmaya geldi.

 

Turkcell Usergrid portal kullanımı

Usergrid ürünü Apigee firmasının Casandra NoSQL veritabanı üzerinde geliştirip açık kaynak kodlu olarak paylaştığı bir BaaS çözümüdür. Turkcell olarak bu ürünü Geleceği Yazanlar geliştiricileri için özelleştirdik, Türkçeleştirdik ve hizmetinize sunduk.

Usergrid servisini Geleceği Yazanlar hesabınızla eşleştirdiğinizde tekrar oturum açmanıza gerek olmadan Usergrid portal sayfasına geçiş yapıp, buradan işlemlerinize devam edebilirsiniz.

Portal ana sayfasında organizasyon seçimi, uygulama tanımları, veri sorgulama, görüntüleme, güncelleme, tanım yapma gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

1 – Araç çubuğu: Bu bölümden organizasyon, uygulama ve dil seçimi yapılabilir.

2 – İşlem kısayolları: Bu bölümden uygulama verisi, kullanıcı işlemleri, raporlama ve komut satırı kısımlarına geçmek için kısayollar bulunur.

3 – Uygulamalar: Seçili organizasyon altındaki uygulamalar listelenir.

4 – Organizasyon yöneticileri: Mevcut organizasyon için tanımlanmış yöneticiler listelenir;

5 – Organizasyon API erişim bilgileri: API çağrısı üzerinden organizasyon seviyesinde yetkilendirme talepleri içinde gönderilmesi gereken client ID, client secret bilgileri listelenir.

 

Organizasyon ve uygulama tanımlanması

Geleceği Yazanlar hesabınızla Usergrid servisinizi aktifleştirdiğinizde, Geleceği Yazanlar hesap isminizle aynı isimde bir organizasyon sizin için otomatik olarak yaratılmış olacak.

Bu organizasyon içinde denemeler yapmak için kullanabileceğiniz "sandbox" adında güvenlik kontrolleri olmayan bir uygulama hazır olarak tanımlanmış olacak. Denemelerinizi bu uygulama üzerinden hızlıca yapabilirsiniz.

Sahaya göndereceğiniz bir mobil uygulama geliştirdiğinizde, bu uygulamanın verilerini güvenli bir şekilde yönetebilmeniz için sandbox dışında yeni bir uygulama tanımı yapmanız gerekir. Bunun için aşağıda göründüğü gibi anasayfadaki "Yeni Uygulama" bağlantılarından birisini kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, uygulamanıza organizasyon içinde tekil ve anlamlı bir isim vermeniz.

Yukarıda görünen uygulama menüsünden üzerinde çalışmak istediğiniz uygulamayı seçebilirsiniz. Burada seçtiğiniz uygulama hangisiyse, portalda bundan sonra yapacağınız tüm işlemler o uygulama kapsamında gerçekleştirilir. Yapacağınız tanımlamalar, sorgulamalar sadece son seçtiğiniz uygulamayı etkileyecektir.

 

Uygulama görünümü

Bu kısımda seçtiğiniz uygulamanın genel görünümü gösterilir. Uygulama içindeki veri koleksiyonları ve bu koleksiyonlar içindeki entity sayıları, oranları ve çeşitli kullanım istatistiklerine ulaşılabilir.

 

Uygulama son kullanıcıları

Bu bölümde uygulama içinde tanımlı tüm kullanıcıları görüntülemek, güncellemek veya yeni kullanıcı yaratmak gibi işlemler yapılabilir. Bunun yanında veriye güvenli erişim sağlamak için rol, grup tanımları yaparak kullanıcıların doğru veriye doğru biçimde erişmesini sağlamak mümkündür.

 

Uygulama verisi

Bu bölümde uygulama içinde tanımlı tüm veri koleksiyonları ve bu koleksiyonlar içindeki verileri görüntülemek, farklı kriterlere göre sorgulamak, verileri güncellemek, yeni kayıtlar oluşturmak gibi işlemler yapılabilir.

 

Etkinlikler

Bu bölümde uygulama içindeki tüm hareketler listelenir. Bu hareketler arasında uygulama yöneticilerinin portalden yaptığı işlemler olabileceği gibi mobil uygulamalardan yapılan veri yaratma, güncelleme gibi hareketler de olabilir.

 

İstatistikler

Bu bölümde uygulama içindeki verileri tarih aralığı ve veri koleksiyonu seviyesinde raporlamak mümkün.

 

Uygulama Ayarları

Bu bölümde mobil uygulamalardan buraya erişim ve bilgi kaydetmek için yetkilendirme taleplerinde kullanılabilecek client Id, client secret verilerine ulaşılabilir veya bu bilgilerin yeniden yaratılması sağlanabilir.

 

Shell (komut satırı)

Bu bölümde uygulama verilerini sorgulamak veya güncellemek için yeni veriler yaratmak için gönderebileceğiniz GET POST PUT DELETE komutları çalıştırabilirsiniz,

Buradan çalıştırabileceğiniz komutları şöyle örneklendirebiliriz;

 

  • Bir koleksiyonu sorgulamak için;

/{koleksiyon_adı}

/cats

 

  • Bir  nesneyi sorgulamak için;

/{koleksiyon_adı}/{nesne_adı veya nesne_UUID}

/cats/afacan

/cats/b5f6676e-433c-11e3-a24f-7f0d28ac8776

 

  • Bir nesne yaratmak için;

/{koleksiyon_adı} {post edilecek veri}

/cats {"name":"tekir", "renk":"beyaz"}

 

  • Bir nesne güncellemek için;

put /{koleksiyon_adı}/{nesne_adı veya nesne_UUID} {post edilecek veri}

put /cats/tekir {"cins":"siyam", “cinsiyet”:”erkek”}

 

  • Bir nesne silmek için;

delete /{koleksiyon_adı}/{nesne_adı veya nesne_UUID}

delete /cats/tekir

 

Son olarak

Turkcell bu servisi öncelikli gelir elde etmek amacıyla konumlandırmadığı için, uygulamalarınızı yazıp belli bir aşamaya yaygınlaşıncaya kadar bu servisi ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Sonrasında uygulamanızın kapasite ve kullanım ihtiyaçlarına göre ücretli modele döndürme olanağı da sunulacaktır.

Burada anlatılan işlemlerle ilgili veya farklı herhangi bir konuda sorun yaşarsanız, hiç çekinmeden bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Erdem Günay |

26.11.2013

Yorumlar

Hakan
09.06.2014 - 10:38

bildirim serisi buradan mı kontrol ediliyor?(push notification)

Osman Yalin
04.05.2014 - 12:38

yazı için teşekkürler  :)

Mehmet Uğur
11.03.2014 - 07:44

Teşekürler :).

Melih Demircan
22.02.2014 - 01:33

Yazınız ve bilgilendirme için teşekkürler