Geleceği Yazanlar

Women Techmakers Kadın Yazılımcıları Buluşturuyor

15 Mart'ta kadın teknoloji tutkunları GDG İstanbul organizasyonuyla ikinci kez Bahçeşehir Üniversitesi'nde buluşuyor. Teknoloji sektöründeki gelişmeler, yenilikler ve haberleri dinlemek icin teknoloji dünyasında çalışan başarılı kadınları sahneye davet eden etkinlik, bu sene Startup Launch ...

Cansu Uludağ |

11.03.2015

15 Mart'ta kadın teknoloji tutkunları GDG İstanbul organizasyonuyla ikinci kez Bahçeşehir Üniversitesi'nde buluşuyor. Teknoloji sektöründeki gelişmeler, yenilikler ve haberleri dinlemek icin teknoloji dünyasında çalışan başarılı kadınları sahneye davet eden etkinlik, bu sene Startup Launch etkinliğiyle de girişimci kadınları ön plana çıkarmayı hedefliyor.

Altın sponsor olduğumuz etkinlikte kadınların bilişim dünyasındaki yerini daha iyi görmek ve Web, Mobil, UI/UX, girişimcilik ve daha pek çok konuda eğlenceli teknoloji sohbetlerine katılmak için biz de Geleceği Yazanlar ekibi olarak orada olacağız.

 

Türkiye'de kadın yazılımcı oluşumları

Kadın yazılımcıları bir araya getiren etkinlik ve oluşumların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu oluşumlar PyLadies gibi bazen sadece bir programlama dilinin topluluğu da olabiliyor, bazen IEEE WIE gibi büyük bir teknoloji topluluğunun kadın kolu şeklinde de karşımıza çıkabiliyor. Ben de ülkemizdeki hareketlerden birini yakından takip ediyorum: Kadın Yazılımcı. Birkaç ay önce Teknolojinin Kadınları etkinliğine gidip haklarında bir blog yazısı yazdığım bu ekibi biraz daha yakından tanımanızı istiyorum.

Elif, Nuran ve Gülçin'in çağrısıyla bir araya gelen grup, kadın yazılımcı adaylarına kadın yazılımcılığın nasıl birşey olduğunu hissettirmek, kadın yazılımcıların yaşadıklarını birbirleriyle paylaşmak, üstüne düşünmek ve kendi aralarında haberleşecekleri bir ortam sağlamak düşüncesiyle yola çıkmış. Amaçlarını da şöyle sıralamışlar:

  • Kadın yazılımcıların görünürlüğünü arttırmak,
  • Kadın yazılımcı adaylarına özellikle İstanbul dışındakilere ilham vermek,
  • Kadın yazılımcılara ve kadın yazılımcı adaylarına yapılan ayrımcılığı ve önyargıları konuşmak ve bununla ilgili farkındalık yaratmak,
  • Kadın yazılımcılar için bir haberleşme/iletişim ağı sağlamak.

Peki, bu amaçlara ulaşmak için neler yapıyorlar? Kadın yazılımcı konuları ile ilgili ve teknik konularda yazılar yazıyor ve yayınlıyorlar, tüm bu konuları konuştukları ve tartıştıkları bir e-posta listesi yürütüyorlar, üniversite ve liselerdeki kadın yazılımcı adaylarını etkinliklerde bir araya getiriyorlar ve onlara destek oluyorlar. Kısacası, günümüzde kadının her alanda uğradığı haksızlıklara baktığımızda düştüğümüz karamsarlığı gidermek için yazılım alanında ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorlar. Kadın, erkek, mezun, öğrenci diye herhangi bir ayrım gütmeden kurdukları e-posta listesine siz de katılıp neler yapılıyor görebilirsiniz.

Kadın Yazılımcı grubu de bu sene Women Techmakers'ta yerini alıyor.

 

Geleceği Yazanlar'da kadın yazılımcılar

Geleceği Yazanlar portalı, Türkiye'de yazılım geliştiricisi profilini çıkartmak için müthiş veriler sağlıyor. 40 bine yaklaşan geliştirici üye, Türkiye'de mobil yazılım geliştirmeyle -ucundan köşesinden de olsa-uğraşan her 10 kişiden 6'sı demek. Geleceği Yazanlar'daki kadın üye oranı yüzdesel olarak her geçen ay biraz daha artıyor olsa da, sayısal olarak erkeklerin hâlâ çok gerisindeyiz. Buna bir örnek olarak, Danışmanlar listemizi örnek gösterebilirim. Şimdilik bu listede tek kadın olsam da, bu karadüzeni değiştirmek için ayrıntısını artık Women Techmakers etkinliğinde konuşacağım bazı planlar içindeyim :).

Peki, Geleceği Yazanlar'da kadınlar için neler yapıyoruz?

Kadın etkinliklerine sponsor olmanın dışında, kadın geliştirici ve girişimcilerinin görünürlüğünü artırmaya özen gösteriyoruz. Geleceği Yazanlar ekibi olarak, kadın yazılımcılarla yaptığımız söyleşileri yayınlamaya, kadın yazılımcı hareketlerinin etkinliklerini desteklemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz aylarda Tülin İzer ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiye buradan ulaşabilirsiniz. Marmara GNU kulübü kurucularından Neslihan Turan ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi de çok yakında yayınlayacağız.

Trisha Gee, Nesrin Kalender, Nilgün Bektaş gibi konuşmacıların yer aldığı Women Techmakers İstanbul etkinliğinin benim için iki özel yanı var. Birincisi, altın sponsoru olduğumuz bu etkinlikte Geleceği Yazanlar ekibi olarak bir stand açacak olmamız. İkincisiyse, benim burada konuşmacı olmam. Yapacağım "Mobil Dünya ve Geleceği Yazanlar" konu başlıklı konuşmayla hem etkinlikteki teknik havaya kısa bir mola vermiş olacağım hem de Geleceği Yazanlar'da neler yapıyoruz kısaca ondan bahsedeceğim :).

Eğer yolunuz düşerse mutlaka 15 Mart'ta Bahçeşehir Üniversitesi'ne bekleniyorsunuz!

Cansu Uludağ |

11.03.2015

Yorumlar