Android

Android Geliştirici Günleri 2014 İzlenimleri

Android Geliştirici Günleri (AGG), ilk kez düzenlendiği 2012'den bugüne her yıl büyüyen bir etkinlik. Bu yıl da öyle oldu ve yaklaşık 2.100 katılımcıyı ağırladı. Android Geliştirici Günleri'nin öğrenciyken gittiğim ilk organizasyonuyla beraber birbirinden değerli bir...

Caner Güral |

20.05.2014

Android Geliştirici Günleri'nde bu yıl 2.100 katılımcı ağırlandı.

Android Geliştirici Günleri (AGG), ilk kez düzenlendiği 2012'den bugüne her yıl büyüyen bir etkinlik. Bu yıl da öyle oldu ve yaklaşık 2.100 katılımcıyı ağırladı.

Android Geliştirici Günleri'nin öğrenciyken gittiğim ilk organizasyonuyla beraber birbirinden değerli birçok insanla, farklı GDG (Google Developers Group) ve İTÜ'deki gruplarla tanışma fırsatım oldu. İlk etkinlikte benim için bulutsu-kavraması zor olan konuları, soru işaretlerini dün gibi hatırlıyorum. Birçok konuda ileriyi görebilmem adına benim için bir demir alma noktasıydı. Peki, her sene yeniden bir araya gelen böyle bir yapı nasıl büyüyebildi? Etkinlik boyunca oluşan uzun kuyrukları ve dolu salonları gördükçe bu soruyu birkaç kez sordum. Elbette daha fazla insanın o isme verdiği anlamı genişletmesiyle oldu. Bu da belli başlı GDG'lerin, tutkulu geliştirici ve öğrencinin ve bu ekiplerin güvendiği isimlerin istikrarlı çabalarıyla oldu.

Her organizasyonlarında öyle güzel insanlarla aynı güzel havayı soluduk ki, bu da doğal bir sonuç olarak halkanın genişlemesini beraberinde getirdi. Android Geliştirici Günleri 2014 öylesine yoğun katılımlı oldu ki, sanırım öğretim hayatım da dâhil, ortak bir amaç için aynı çatı altında bu kadar kalabalık bir grupla üst üste iki gün geçirmemiştim.

 

İlk Gün

İlk günün 11-12 arası oturumlarından biri, Turkcell Geleceği Yazanlar'ın danışmanlarından Erdem Günay (solda) ve Görkem Çetin'in sunumuyla oldu. Oturumda Turkcell'in Geleceği Yazanlar ile sunmuş olduğu belli başlı altyapı olanaklarından bahsedildi. Geçen hafta eğitim içeriklerini yayına aldığımız mobil arkayüz servisi Usergrid, Turkcell Push Notification Service ve henüz kapalı beta durumundaki Mobil Analiz uygulaması, geliştiricilere ve geliştirici adaylarına yapılan sunumun ana başlıklarındandı. Görkem Çetin sunumu sırasında Geleceği Yazanlar ile ekosistemdeki konumumuzu, ufkumuzu ve Geleceği Yazanlar topluluğunun ne kadar heterojen özellikler taşıdığını örneklerle açıkladı. Erdem Günay ise henüz haberdar olmayanlara Usergrid'i anlattı. "Geliştiriciler niçin bir BaaS (Backend-as-a-Service) kullanmalı?", "Ne zaman BaaS'a ihtiyaç duyulur?", "Turkcell'in mBaaS (Mobil BaaS) Usergrid'i Geleceği Yazanlar üyelerine ne sunuyor?" ve "Mobil uygulamanızı Turkcell Usergrid'e nasıl entegre edersiniz?" sorularına farklı örneklerle yanıtlar sağladı.

 

Katıldığım bir başka oturum. Fotoğraftaki bu kadar insan Eteration'dan tanıdığımız Ecem Dalgıç'ın Sphero olarak anılan portakal büyüklüğündeki robotla ilgili sunumunu dinliyor. Kapı ağzında izleyebildiğim sunumlardan biri :).

Sphero, basit görünüşüyle başta herkesi "Bu ne yahu?" dedirten ama sonrasında mutlaka kurcalama merakı uyandıran, Bluetooth ile haberleşerek sağa sola sürekli hareket ettirebildiğiniz robotun ismi. Sphero'yu kumandalı araba gibi kontrol edebiliyorsunuz. O yusyuvarlak top içindeki algılayıcılar pek çok amaçlı kullanılabilirliği beraberinde getiriyor. Bir de en önemlisi: onu programlayabiliyorsunuz! Böylelikle robot, verdiğiniz emirlere göre hareket edebiliyor (Bu cümleyi söyleyenin John Connor olduğunu düşünsenize bir de).

Arnaud Bah, uzun zamandır HP'nin güvenliğe yoğunlaşan biriminde danışmanlık yapıyormuş. "Android ile İntihar Etmenin 7 Yolu" ismini verdiği sunumunda Android ile uygulama geliştirenlerin sıkça içine düştükleri tuzaklardan bahsetti. Aksanı sebebiyle açıkçası Arnaud'u anlamakta zorluk çektim ancak sunumunu gayet iyi oluşturmuş. Dinleyiciler için "Intent hijacking", "Intent spoofing", "Sticky broadcast tampering", "Insecure storage", "Insecure network communicaction", "SQL Injection", "Promiscuous privileges" başlıklarıyla bölümlemişti. Katılanların pür dikkat dinlediği bir konuşmacıydı.

 

İkinci Gün

İlk günün ardından görece kısa süren sunumların yapıldığı D Salonu'ndaki Said Tahsin'in "Magic of Android Custom Views" sunumunu izledim. Said Tahsin GDG İstanbul'dan bildiğimiz, birçok hackathonda bulunmuş ve şu sıralar Metrekare'nin lider mobil uygulama geliştiricisi.

Özelleştirilmiş bir View oluşturmak, Android ile uygulama geliştirirken palette verilenin dışında widget'lara ve işlevlere gerek duyan her geliştiricinin mutlaka uygulayacağı bir yöntem. Doğru kodlama yaparak ve doğru kararları vererek esnekliği ve verimliliği bir araya getirebilirsiniz. Bu önemli konuya geçen seneki Android Geliştirici Günleri'nde de bir oturum ayrılmıştı ve Said Tahsin'in oturumunda bu konunun dile getirilmesi çok iyi oldu.

 

Başlamasını beklediğim bir diğer oturum Naci Dai'nin Glassmaker isimli araca ilişkin oturumuydu. Naci Dai kesinlikle dikkati hak eden biri. Hoca'nın katıldığım her sunumunda merakla yerimden kalkıyorum.

Glassmaker, bir Eclipse eklentisi ve Google Glass için uygulama geliştirmek isteyenlerin hayatını kolaylaştıracak cinsten bir araç seti. Google'ın Glass için sunduğu Mirror API üzerinden Java temelli uygulamalar geliştirebileceğiniz açık kaynaklı eklenti, Naci Dai ile Murat Yener tarafından geliştirilmiş.

 

Sonuç

Bu yılki Android Geliştirici Günleri muazzam bir katılımla gerçekleşti. İkinci gününde bile hâlâ yeni kayıtlar aldı. Geliştirici tayfanın haricinde de bu konuya ilgi duyan her kesimden ve her yaştan insanı toplayabildi. Eşzamanlı gerçekleşen dört farklı oturumda dahi ilgi had safhadaydı. Etkinlikte birçok kişinin Mobillium'un tahmin oyunu Catch To Win sayesinde eğlendiğine eminim. Gün sonundaysa birbirinden güzel ödüller sahiplerini buldu.

Bir sonraki Android Geliştirici Günleri'ni sabırsızlıkla bekleyeceğim. Ya siz?

 

* Sunum fotoğraflarındaki desteği için Orçun Madran'a teşekkür ederim.

Caner Güral |

20.05.2014

Yorumlar

Said Tahsin Dane
20.05.2014 - 03:58

Caner oncelikle soylemeliyim ki cok guzel bir yazi olmus. Tebrik ederim. 

Yazida bahsetmeyi gectim, o kadar cok guzel sunum varken benim sunuma geldigin icin gurur duydum. Bu arada gecen sene farketmemisim Custom View lerle ilgili sunum oldugunu. Paylas.com da hala duruyorsa izleyecegim. 

Nice etkinliklere...

Caner Güral
20.05.2014 - 04:32

Teşekkür ederim. Burada duruyor: http://www.paylas.com/video/android-gelistirici-gunleri-paul-lammertsma

Göksel Güren
22.05.2014 - 09:36

Ellerine sağlık Caner, iyi görüş ve düşüncelerin için aynı zamanda vermiş olduğunuz destekler için çok çok teşekkür ederiz. :)

Onur Ravlı
24.05.2014 - 06:19

Tüh, katılabilmeyi çok isterdim. Neyse sağlık olsun.

Murat
26.05.2014 - 04:56

Katılmıştım, ordaydım indir.com mobil uygulama ödül töreninde finale kalanlar arasındaydım, gerçekten muazzam bir kalabalık ortam vardı:)