iOS

WWDC 2015: Yerinden İzlenimler

Konferans, San Francisco'nun Lütfi Kırdar'ı, Moscone West'te yapılıyor. Burayı üç katlı ve her katında büyük modern bir hangar varmış gibi düşünebilirsiniz. Bu hangarlar araya paravanlar döşenerek ve sandalyeler yerleştirilerek daha küçük konferans salonlarına dön&u...

Abdulbasıt Tanhan |

07.07.2015

Konferans, San Francisco'nun Lütfi Kırdar'ı, Moscone West'te yapılıyor. Burayı üç katlı ve her katında büyük modern bir hangar varmış gibi düşünebilirsiniz. Bu hangarlar araya paravanlar döşenerek ve sandalyeler yerleştirilerek daha küçük konferans salonlarına dönüştürülüyor. En büyük halini ilk günkü konuşmaların yapıldığı keynote konuşmalarından hatırlayabilirsiniz.

Her katta bilgisayarınızı kablo üzerinden İnternet'e bağlayıp beta sürümlerini indirmeniz için hızlı bağlantılar bulabiliyorsunuz.

Oturumlarda önde yer almak ve konuşmaları yakından takip etmek isterseniz erkenden sıraya girip beklemeniz gerekiyor. Bu sebeple Türkiye'den uçacaksanız iki gün öncesinde gelip dinlenmenizi tavsiye ederim. Günde sekiz saat oturum olduğunu da düşünürseniz çok yorulabiliyorsunuz. Sırada beklemenin tek avantajı, dünyanın farklı yerlerinden gelen geliştiricilerle tanışmak ve sohbet etmek.

Bu sene konferansa gelenlerin %80'i ilk kez katılmış. İzlenimlerime göre yeni gelenler oturumlarda çok vakit geçiriyor. Tecrübeli olanlar ise laboratuvarlara daha fazla zaman ayırıyor. Konferansta açıklanan yeniliklerden uygulama fikri edinip bir haftada uygulama yazanları da gördüm. Takıldıkları yerlerde Apple mühendislerine sorarak yardım alıyorlar. Bazı laboratuvarlardan randevu alabilmek için sabah 7'de sıraya girmeniz gerekiyor. En fazla rağbet gören laboratuvar ise User Interface Design Lab. Buraya gelip uygulamanızı veya prototipinizi gösterip uzmanlardan görüş ve yardım alabilirsiniz.

Bu konferansta cihazların, prototiplerin veya demoların yapıldığı stantlar yok. Sadece t-shirt, anahtarlık, suluk gibi bazı basit aksesuarların satıldığı küçük bir dükkan bulunuyor. Apple, her ne kadar Google gibi Nexus hediye etmese de yaka kartımızı aldığımızda üzerinde WWDC 15 yazılı bir mont hediye etti.

 

WWDC 2015'ten konu başlıkları

Birçoğunuz Keynote'u izleme fırsatı bulmuşsunuzdur. Keynote daha çok kamuoyuna, yatırımcılara ve fanlara hitap eden bir oturum. Geliştiricilerin izlemesi gereken oturum ise Platforms State of the Union. Burada daha çok ayrıntı ve ilgi çekici konu bulabilirsiniz. Ayrıca bunu o hafta tanıtılacak teknolojilerin özeti gibi de düşünebilirsiniz.

 

iPhone üzerinde geliştirme yapmak artık ücretsiz

99 dolar ödemeden cihazlarınız üzerinde test yapabileceksiniz. Bunun için Apple ID'nizin olması yeterli fakat App Store'a uygulama yollayacak iseniz 99 dolarlık üyeliği almanız gerekiyor. Ayrıca tek üyelik ile iOS, OSX ve Safari için geliştirme yapabileceksiniz.

 

App Slicing

Bildiğiniz gibi iOS için geliştirdiğimiz uygulamalarda farklı cihaz boyutları ve mimarileri için aynı derlemeyi paketleyip App Store'a gönderiyoruz. Artık App Store uygulamayı fazlalıkları atarak cihazınıza uygun paketi ulaştıracak. Bu da alandan ve veri paketinden tasarruf demek. Özelikle 100 MB üzeri oyunların boyutlarını daha aşağı indirerek hücresel veri üzerinden de indirilmesini sağlayabilecek.

 

On Demand Resources

Talebe göre uygulamanızın ihtiyacı olan veriyi 4 GB'a kadar marketten indirebileceksiniz. Böylece uygulamanızın boyutu küçülecek ve yükleme süresi kısalacak. App Store sizin için bu dosyaları saklayıp ihtiyacınız olduğunda size iletebilecek. Kullanım alanlarını; oyunlarda bölüm indirmek, eğitim uygulamalarında eğitim içeriğini indirmek veya görüntülemek istediğiniz bir videoyu gerektiğinde indirmek gibi örneklendirebiliriz.

 

Bitcode

Uygulamanızı markete gönderirken bu seçeneği açık olarak kullandığınızda derlemelerdeki iyileştirmelerden ve yeniliklerden, mevcut App Store uygulamanız yararlanabilecek. Böylece yeni cihazlar veya mevcut cihazlar için iyileştirmesi yapılan derleyiciyle uygulamalarınız tekrar derlenerek performans artışı sağlanabilecek.

 

watchOS 2

watchOS 1 sürümünde uygulamanızın logic kısmı (extension) telefonda çalışıyorken yeni sürümde bu saate taşındı. Ayrıca Apple Watch, kablosuz ağ üzerinden telefon yanınızda olmasa bile veri alışverişi yapabilir hale geldi. Bu güncellemeyle birlikte uygulamalarınız kullanıcıya daha hızlı yanıt verebilir hale gelecek.

Yeni Complications özelliğiyle henüz uygulamanıza tam anlamıyla bir Watch Face geliştiremiyorsanız da uygulamanızın verilerini Wacth Face ekranında göstermenize olanak sağlıyor. Ayrıca Time Travel özelliği, gelecekte veya geçmişte olan bir veriyi ana saat ekranında göstermenizi sağlıyor.

Henüz iOS'taki animasyon yeteneklerine sahip değilse de arayüz nesneleri için animasyon ekleyebiliyorsunuz. Örneğin bir öğenin boyutunu animasyonlu bir şekilde büyütüp küçültebiliyorsunuz. watchOS 2'de ses kaydetme, ses oynatma, video oynatma ve algılayıcılara erişim gelen yeniliklerden birkaçı.

 

StackView

İşimize çok yarayacak özelliklerden biri. Altyapısında autolayout özelliklerini kullanarak hazırlanmış bu bileşen, Android'deki Layout yapısına benziyor. Objelerinizi StackView içerisine istifleyebiliyorsunuz. Aralarından birini çıkarttığınızda oluşan boşluk diğer objeyle dolduruluyor. Ayrıca çıkartıp ekleme işlemlerini animation ile de yapabiliyorsunuz. Stackview, Autolayout ile olan işlerimizi kolaylaştıracağı kesin.

 

Storyboard

Storyboard'unuzu her açtığınızda birkaç saniye bekliyor ve içinde kayboluyorsanız bu özellik hoşunuza gidecek. Xcode7 ile birlikte Storyboard'larınızı ayırabileceksiniz. Ayırdığınız Storyboard referansını başka bir Storyboard içerisinde kullanabileceksiniz.

 

iPad Multitasking alanındaki yenilikler

Slide Over, Split View ve Picture in Picture yakından tanıdığımız diğer platformlarda mevcuttu. Bu özellik ile birkaç işi bir arada yapmanın keyfini iPad kullanıcıları da yaşayacak. Bunun için uygulamanızın tüm yönelim ayarları açık ve Launchscreen.xib'i seçili olmalı. Uygulamalarınız, Autolayout ve Size Class nimetlerinden faydalanıyor ise bir sorun yaşamayacaksınız. PIP için AVFoundation ve AVKit sınıfları kullanmak gerekiyor. WebKit framework içerisindeki WKWebView da bu özelliği destekliyor.

 

Search API

Hatırlarsanız, iOS6'da ana ekranda iken sayfaları sağa kaydırdığınızda spotlight arama sayfası gelmekteydi. Bu özellik, iOS9 ile birlikte çok daha zengin bir içerikle geri geliyor. Elbette bu içeriği zenginleştirmek uygulama sahiplerine düşüyor. Artık uygulamanız telefonda yüklü olmasa bile kullanıcılara uygulamalarınıza ulaşmak için yeni bir erişim seçeneği sunabileceksiniz. Bunun için uygulamalarınızın içeriklerini ve web sayfalarınızı, sağlanan yeni API'ler ile dizine almanız gerekiyor.

 

Contacts

Nihayet antika adres API'ı gitti, yenisi geldi. Nesne yönelimli olarak tekrardan yazılan adres api'si geliştirme süresini ve hata yapma olasılığını düşürecek.

Abdulbasıt Tanhan |

07.07.2015

Yorumlar

İbrahim Akgül
04.08.2015 - 04:19

bilgilendirici ve güzel bir yazı 

Ahmet Sina Ustem
07.07.2015 - 05:10

Çok Teşekkürler. Bazı gözden kaçırdıklarımız olmuş. :)

Ali Işıngör
13.07.2015 - 02:59

Müthiş bir yazı olmuş, eline sağlık.