ETİKETLER
kosul
while Döngüsü
C#’ta yaygın olarak kullanılan döngülerden biri de while döngüsüdür. for döngüsünde olduğu gibi, bir koşul sağlandığı sürece dönmeye devam eder. Koşul yanlış (false) sonucunu verdiği zaman ise sonlandırılır. Genel yazım şekli şöyledir:
while (koşul)
{
yapılacak işler
}
for döngüsünde yaptığımız toplama örneğini, bir de while döngüsüyle yapalım:
if Deyimi
C#’ta uygulama akışlarını kontrol etmek için, genel olarak tercih edilen iki adet deyim vardır. Bunlardan biri if, diğeri ise switch ifadesidir. if, uygulamada bir koşulun kontrolünü sağlayan deyimdir. Genel kullanımı aşağıdaki gibidir:
if (koşul)
{
Koşul doğru ise yapılacak işler;
}
else
{
Koşul yanlış ise Yapılacak işler;
}
for Döngüsü
for döngüsü kullanımında, döngüde kullanılması için bir değişken oluşturulur , buna başlanğıç değeri belirlenir örnegin int i = 0 gibi . Ardından döngünün sınırlarını belirleyen koşul ifadesi gelir örneğin i < 10 ifadesi, koşuldur.Son olarak degişkenin üzerinde gerçekleşecek matematiksel ifade yer alır i++ ifadesi gibi. Bu örnekte, gerekli koşul doğru (true) olduğu sürece, başlangıç değerine artırım işlemi gerçekleşir. for döngüsünün genel yazım şekli aşağıdaki gibidir:
foreach Döngüsü
for döngüsü gibi yaygın kullanılan bir diğer döngü de foreach döngüsüdür. foreach, dizi (array) ve koleksiyon (collection) tabanlı nesnelerin elemanları üzerinden ilerleyen, iterasyon gerçekleştirerek bu elemanlara erişip iş katmanınızı oluşturabileceğiniz bir döngüdür.
Bu döngünün genel kullanımı aşağıdaki gibidir:
foreach (tip değişken in koleksiyon)
{
yapılacak işler
}