Geleceği Yazanlar

10 Print "Merhaba Geleceği Yazanlar!"

Merhaba Geleceği Yazanlar üyeleri, ben Atalay Keleştemur! Uzun bir süredir esas mesleğim olan uzakyol gemi kaptanlığına geri dönüş yapmamla birlikte, son birkaç yılımı Türkiye'den çok uzaklarda, seyr-ü seferlere katılarak geçirdim. Bu süre zarfından Dünya'nın pek &c...

Atalay Keleştemur |

19.10.2015

Merhaba Geleceği Yazanlar üyeleri, ben Atalay Keleştemur!

Uzun bir süredir esas mesleğim olan uzakyol gemi kaptanlığına geri dönüş yapmamla birlikte, son birkaç yılımı Türkiye'den çok uzaklarda, seyr-ü seferlere katılarak geçirdim. Bu süre zarfından Dünya'nın pek çok ülkesini gezdim, denizlerini aştım. Aynı anda hem ekvatoru hem de Atlantik Okyanusu'unu geçen nadir insanlardan biriyim. Sonunda kürkçü dükkanı misali tekrar bilişim sektörüne geri döndüm ve artık Artistanbul bünyesinde Geleceği Yazanlar topluluk yöneticisi olarak çalışıyorum.

Kısaca kendimden bahsetmem gerekirse, bilişim dünyasıyla ilk tanışmam aslında beş yaşımdayken, validemin bana evde eğlenceli vakit geçirmem için Commodore 64 almasıyla başladı. Henüz bu ufak yaşlarımdayken, komşumuz olan sevgili ağabeyim Uğur "Vigo" Özyılmazel'in Commodore 64'te oyun oynamak yerine ekrana yazdığı (o yıllarda bana göre) anlamsız kelime topluluklarını görünce çok şaşırmıştım. Daha sonra bunların aslında birer kod olduğunu öğrendim ve kendisinin bana hediye etmiş olduğu çeşitli Basic kitapları yardımıyla kodlama sanatına merak sardım.

Denizcilik lisesindeki eğitimime başlayana kadar Commodore 64'ümden hiç vazgeçmedim. Sonunda benim de gelişen teknolojiye ayak uydurmam gerektiğini fark eden validem, başarılı bir öğrenci olmamdan mütevellit, Pentium 133 model bilgisayarımı hediye etmesiyle birlikte de işletim sistemleri üzerinde yoğunlaşmaya başladım. O yıllarda sürekli olarak çökertmekte olduğum Windows işletim sisteminin, teknik servis elemanları tarafından yeniden kurulması bana oldukça masraflı geldiğinden, farklı bir işletim sistemi arayışına girdim ve sonunda Linux ile tanıştım. Dr. Görkem Çetin'in yazmış olduğu (RedHat 6.0 CD'li) bu kitap sayesinde komut satırı kullanarak istediğim her işlemi yapabilir hale gelmiştim. 

Ben bir küçük penguenim, köşe bucak gezmeyim.

Bilenler bilir; bu yıllarda pek çok kullanıcı, diğer işletim sistemlerinin gizli saklı araçlarını keşfetmeye çalışır, bilgisayarını hızlandırmak için çeşitli uygulamalar kullanır ve aslında neticede yine doğru düzgün, gözle görülür bir fark yakalayamazdı. Ancak durum, Linux için bu anlatılanlardan çok farklıydı. Yıllarca çökertmeden aynı işletim sistemini kullanabildim. Linux işletim sistemine hayranlığımın artmasıyla birlikte, daha fazla araştırır oldum ve edindiğim bilgileri, editör olarak çalıştığım dergiler vasıtasıyla binlerce okura ulaştırdım. Bugün, o yıllarda yazmış olduğum makaleleri okuyarak Linux ile tanışmış ve halen kullanan pek çok kıymetli arkadaşım bulunuyor. Daha sonraları çevremdeki kişilerin beni teşvik etmesiyle birlikte, Pardus 2011 ve Ubuntu üzerine iki adet kitap yazdım. Ardından bir de Windows 8 kitabım yayımlandı. Böylelikle pek çok lise ve üniversitedeki öğrenci kardeşlerimin de Linux ile tanışmasına vesile olmuş oldum.

Dergiden bahsetmişken, kısaca bilişim muhabiri kariyerime de değineyim. Lise birinci sınıf öğrencisiyken, başvurumun kabul olmasıyla birlikte PC World dergisinde yazmaya başladım. Ardından GamePro dergisinde oyun editörlüğü, PC World dergisinde yazılım editörlüğü, BYTE dergisinde yazı işleri müdürlüğü ve son olarak da T3 dergisinde yayın yönetmenliği yaptım. Bu süre içerisinde farklı kurumlarda masaüstü ve web yazılımları da geliştirdim. 

Son birkaç yıldır da siber güvenlik üzerine yoğunlaşmaya başladım. Bunun neticesi olarak da henüz çiçeği burnunda olan "Siber İstihbarat" isimli kitabımı yazdım. Dünyadaki istihbarat servislerinin nasıl hareket ettiği, ülkemizde bu alanda ne gibi faaliyetlerin gösterildiği, geleneksel ve modern istihbarat ve güvenlik yöntemleriyle ilgili geniş kapsamlı bir çalışma oldu. Doğrusunu söylemek gerekirse hayatımın neredeyse son bir yılını bu kitaba adadım diyebilirim.

 

Geleceği Yazanlar ve hedeflerim

Turkcell Geleceği Yazanlar projesinde topluluk yöneticisi olarak, tüm üyelere elimden geldiğince fazla yardımcı olmayı, projelerine destek vermeyi amaçlıyorum. Bu sebeple aklınıza takılan her konu için bana ulaşabilir, sorularınızı yöneltebilirsiniz. Bunun dışında üniversite elçileriyle de tanışma fırsatım oldu. Hepsi birbirinden değerli bu arkadaşların, projenin mobil uygulamasını geliştirme süreçlerine tanıklık etme şansını yakalamış biriyim. Ortaya çıkan uygulama, ileride atılacak daha büyük projelerin sadece bir başlangıcı niteliğinde. Dolayısıyla yakın bir gelecekte çok daha fazla projenin hayat bulacağına inanıyorum.

Siz de mobil uygulama geliştirmek, böylesine heyecan verici ve başarılı projelerde yer almak istiyorsanız, öncelikle Mobil Eğitimler sayfalarını ziyaret edebilir, aklınıza takılan sorularınızı gerek Soru-Cevap bölümünden gerekse de doğrudan bana ulaşarak sorabilirsiniz. Elbette sadece soru sormanız gerekmiyor. Sohbet etmek istediğinizde de bir selam vermeniz yeterli...

 

Not: Başlıktaki kod, ilk gözağrım olan Commodore BASIC ile yazılmıştır.

Atalay Keleştemur |

19.10.2015

Yorumlar

Volkan Kılıç
21.10.2015 - 11:07

Evvela Siber İstihbarat kitabını imzalı olarak bana hediye ettiğin için çok teşekkür ederim.
Yaklaşık bir buçuk aydır birlikte çalışıyoruz. Bu süre zarfında hemen ortama adapte olmamı ve ekibe alışmamı kolaylaştıran ekip liderimsin. Ekip arkadaşım olduğun için mutluyum. Umarım uzun yıllar birlikte çalışırız. 

Sevgilerle.