Android

Akıllı Saat Atölyesi'nin Ardından

GDG İstanbul ekibiyle Android'liakıllı saatler üzerine neler yapabileceğimizi konuştuğumuzda, hepimizin çok sevdiği bir formatta buluşması zaman almadı: Atölye. :) Akıllı Saat Atölyesi için geçen hafta başıaçtığımız başvuru formu, yapılan duyurularla b&uum...

Caner Güral |

22.10.2014

GDG İstanbul ekibiyle Android'li akıllı saatler üzerine neler yapabileceğimizi konuştuğumuzda, hepimizin çok sevdiği bir formatta buluşması zaman almadı: Atölye. :) Akıllı Saat Atölyesi için geçen hafta başı açtığımız başvuru formu, yapılan duyurularla büyük talep gördü ve 14 kişilik kontenjanımızın yaklaşık 30 katı kadar başvuru aldık. Geleceği Yazanlar Merkezi'nin bu ilk atölyesinde, başvuran herkesle buluşamadığımız için biraz üzgündük ama iki tarafın enerjisi de daha büyüğünü gerçekleştirmek için epey yeterli. Bu konuda gelecek haberleri bekleyin.

Geleceği Yazanlar Merkezi henüz çok yeni. Burayı geliştiricilerle dolu görmek bizim için heyecan vericiydi. Yüzyüze deneyimin yerini hiçbiri tutmuyor.

Atölyeye gelenlerin sayısı yavaş yavaş artınca terastaki büyük salona geçtik. Bu arada Geleceği Yazanlar Merkezi'ni ilk ziyaret eden üyemiz Gülşah Gül oldu, kayıtlara geçsin. :)

Merkez'in teras katındaki odaya ancak sığabildik.

Salim Kayabaşı, Android Wear sunumunu yaparken

Burası, göründüğünden daha eğlenceli bir yer. :) Herkes teker teker kendini tanıttı. Çoğumuz birbiriyle ilk defa tanıştı. Oyun geliştiren, bankalara uygulama yazan, elektronik mikrodenetleyicilerle çalışan, akıllı saatler için halihazırda uygulama geliştiren uzman-acemi herkes buradaydı.

İlk olarak Salim Kayabaşı'dan "Android Wear" başlıklı sunumunu dinledik. Saatlerin telefona oranla erişilebilir olduğunu, aynı zamanda birçok kısıtı da nasıl beraberinde getirdiğini anlattı. Saatlerdeki etkileşim örnekleri, kullanışlılık, şarj süreleri, Salim'in Google IO 2014 deneyimleri ile sunum sona erdi. Sunuma buradan ulaşabilirsiniz.

Sunum sonrası acıkmaya başlayınca yarım saatlik bir pizza arası verdik. Çok güzel bir ayaküstü tanışma faslı oldu. Burası ilk defa kalabalık oluyor. :)

Terasta pizza yerken

O sırada Onur ile tanıştım. Onur ile Moto 360'ın ve Samsung Gear'ın kullanıcı deneyimi, Türkiye'de satışları ve Geleceği Yazanlar için hazırlanan yeni Swift içeriklerini konuştuk. O da Swift ile ilgileniyormuş. Baran, üzerinde çalıştıkları sportif etkinlik uygulamasının oyunlaştırma senaryolarından bahsetti. Bir bisikletim olduğunda Baran'ın beta tester'ı olacağım. Ayrıntılarını kendisinden öğrenirsiniz. :) Ayrıca yazdığı UNIwifi isimli Android uygulamasının Samsung cihazlarda ürettiği problemleri konuştuk ve bu konuda neler yapabileceğimize baktık.

Moladan sonra herkes atölye için hazırlığa başladı. Danışmanlarımızdan Yasin Kafadar ile GDG İstanbul'dan Hasan Keklik günün sunumlarını yapacaktı. İlk önce Yasin, Android Wear için yaptığı demo uygulamayı anlattı. Bundan önce geliştirici arkadaşların sorularını yanıtladı. Rızahan'ın (solda) sorusu üzerine Android Wear'ın yalnız başına diğer cihazlarla etkileşime geçemediğini öğrendik. Şu anki düzende Arduino ya da ona bağlı elektronik sistemlerin kontrolünü saat üzerinden yapmak istiyorsak, mecburen telefonumuzu aracı olarak kullanıyoruz.

Yasin Kafadar, sunum öncesi yaptığı örnek uygulamayı tanıtıyor

Yasin'in uygulaması saat-telefon arası bildirimler ve arada taşınan verinin yapısı üzerine güzel örnekler içeriyor. Android Wear'ın kullanıcıya görünen bileşenlerinin uygulama tarafında neler olduğunu, nasıl oluşturulduğunu, telefon ile saat arasındaki iletişimin temel yapıtaşlarının neler olduğunu anlattı.

Yasin Kafadar demo yapıyor

Yasin'in demo uygulamasına Github'ta açtığı şu depodan ulaşabilirsiniz: yasinkafadar/GYAndroidWearDemo

Tam bu sunumun ardından Hasan, elindeki Samsung Gear ile örneği yazmaya başlamadan önce bize nasıl çalıştığını gösterdi:

Burada saat ile yer bildirimi yapıyor.

Hasan'ın yaptığı uygulama, saatiniz üzerinden yer bildirimi yapmaya yarıyor. Giriş yapmak için "Login" düğmesine basıyorsunuz ve ardından telefonunuzda FourSquare'e giriş için gerekli izinleri veriyorsunuz. Bu işlemden sonra saatinize yakındaki yerlerin listesi geliyor (saatte listeleri kaydırmak bence çok eğlenceli). Listeden istediğiniz yeri seçip "Check-in" yapıyorsunuz.

Hasan'ın bu uygulamayı adım adım gösterdiği atölye etkinliği epey verimliydi. Uygulamanın kaynak kodlarına ikimuhendis/smart-watch isimli Github reposudan ulaşabilirsiniz.

Android Wear için uygulama geliştirmeyle ilgileniyorsanız, öğrenmeniz gereken belli başlı konuları Android Developers Site'ın Building Apps For Wearables bölümünden bulabilirsiniz. Örnek projeler yardımıyla öğrenmek işinize yarayabilir. Android Wear için yaptığınız projeler varsa buradan bize yazabilirsiniz.

Atölye sonrası fotoğrafı

Geleceği Yazanlar Merkezi'nin ilk etkinliği böyle geçti. Burasıyla ve gelişen Startup iklimiyle ilgili Geleceği Yazanlar Ekibi olarak hayata geçirmeyi planladığımız farklı etkinlikler var. Pek yakında bu amaçla Geleceği Yazanlar üzerinde bir sayfa oluşturacağız. Mobil uygulamalar, yazılım geliştirme, kullanıcı deneyimi, etkileşim tasarımı, oyun... Kısacası bu dünyayla ilgileniyorsanız, bültenlerimizi kaçırmayın.

Sevgiyle kalın.

Caner Güral |

22.10.2014

Yorumlar

Eyüp KAYA
28.12.2014 - 01:09

ne güzel bir ortam  :)

Ayrıca verdiğiniz kaynaklar ve bilgiler için teşekkürler