Geleceği Yazanlar

Mobil Uygulamamızı Geliştiriyoruz - 1. Hafta

Türkiye'nin en kapsamlı mobil geliştirici sitesi Turkcell Geleceği Yazanlar portalının mobil uygulaması artık yolda. Bu sürecin başlamasındaki en önemli faktör, Turkcell Geleceği Yazanlar Elçileri olarak, projeyi sahiplenip, hayata geçirmek istememiz oldu. Tüm bu süreci Geleceği Yazanlar portal&...

Türkiye'nin en kapsamlı mobil geliştirici sitesi Turkcell Geleceği Yazanlar portalının mobil uygulaması artık yolda. Bu sürecin başlamasındaki en önemli faktör, Turkcell Geleceği Yazanlar Elçileri olarak, projeyi sahiplenip, hayata geçirmek istememiz oldu. Tüm bu süreci Geleceği Yazanlar portalındaki bütün üyelerimizle paylaşmayı ve fikir alışverişinde bulunmayı da hedefimiz haline getirdik.

Önce sizlere bu sürecin nasıl başladığını anlatmak, daha sonra da ilk hafta yaptığımız çalışmaya ait ayrıntıları vermek istiyorum. Tüm samimiyetimle belirtmek istiyorum ki, Geleceği Yazanlar Elçileri olarak biz, App Inventor ve Scratch eğitim setlerini hazırlamak için toplamda dört hafta boyunca aralıksız çalıştık. Sonuç olarak ortaya yaklaşık 20 saatlik iki ayrı eğitim seti çıkmış oldu. Tüm bunların dışında elçiler olarak, binlerce kişinin aktif olarak kullandığı Geleceği Yazanlar portalının mobil uygulamasını geliştirmek istedik.

 

Süreç nasıl başladı?

App Inventor ve Scratch eğitimlerini hazırlarken, kendi aramızda bu uygulamanın gerek fikrini gerekse de tasarımlarını çok tartıştık. Daha sonrasında bu fikrimizi yöneticilerimize ve bizim tabirimizle “Büyükelçi’miz” yani ekip sorumlumuz Mehmet Aca’ya ilettik. Başta Önder Filiz olmak üzere, yöneticilerimize ve bize destek olarak bu sürecin kapılarını açan herkese, tüm elçiler adına sonsuz teşekkür ediyorum.

 

İlk haftaki çalışmamız

İlk olarak bu projede yer alan elçi arkadaşlarımla birlikte, bulunduğumuz illerden 25 Ağustos Salı günü İstanbul'a geldik ve konaklayacağımız otele giriş yaptık. Hızlı bir şekilde çalışmamıza başlamak için Karaköy'deki Geleceği Yazanlar Merkezi'ne geçtik.

Önce, süreci analiz ederek uygulamamızdaki ihtiyaçları belirledik. Arayüz tasarımına başlamadan önce, uygulamamızda kullanacağımız (ihtiyacımız olan) kategorilere göre tüm metotları belirledik ve siteye ait API'lerin hazırlanması için bir toplantı gerçekleştirdik. Daha sonrasında biz de uygulamamızdaki UI hakkında tüm fikirlerimizi harmanlamaya ve arayüzleri oluşturmaya başladık.

Ekip olarak nasıl bir görev dağılımı gerçekleştirdiğimize gelirsek, Frontend kısmında daha önceden uygulama geliştirme tecrübesi olan Abdullah arkadaşım ile beraber ilk demomuzu oluşturmak için ön tasarımlarımızı gerçekleştirdik. Daha sonrasındaysa diğer ekip arkadaşlarımızla beraber, tüm etkinliklerin tasarımlarını ve kullanıcı arayüzünü (UI) hazırladık.

Uygulamamızı oluşturmak için dört haftalık bir dönem belirledik ve iki faza böldük. İlk fazımızın toplamda bir aylık bir süre içerisinde hazırlanmasını hedefledik. İlk fazda genel olarak eğitim kategorisinin önemine yönelik çalışmayı düşündük. Toplamda ise ilk fazda,

  • Eğitimler (Mobil - Web - Oyun)
  • Etkinlikler
  • Blog
  • Profil sayfaları
  • Site içi arama
  • Elçiler sayfası

kategorilerinin bulunmasını ve tasarımlarımızı bu şablona göre oluşturmayı kararlaştırdık. Dolayısıyla ilk fazda sitemizdeki eğitimleri uygulamamız üzerinden çevrimdışı olarak da okuyabileceksiniz. Sayfamızdaki etkinlikleri anlık olarak görebileceksiniz. Blog yazılarını okuyup, kullanıcılarımızın profil sayfalarında gezinebileceksiniz. Elbette bunları site içi arama özelliğiyle yapabileceksiniz.

 

İkinci fazda yapılacaklar

İkinci fazda ise ek olarak neler olacağını şöyle özetleyebilirim:

  • Giriş / Çıkış işlemleri
  • Profil düzenleme işlemleri
  • Soru - Cevap kategorisi
  • Push Notification (Etkinlikler, Blog, Soru - Cevap için)

İkinci fazda kullanıcı girişi yapabilecek, kullanıcı isminizle soru - cevap kategorisini kullanabileceksiniz. Ayrıca; kişisel özelleştirmeler ile anlık sorulan soruları/cevapları push bildirim olarak takip edebileceksiniz. Ek olarak yine, Push Notification deneyimini, etkinliklerin (Konum bazlı etkinlik önerileri de dâhil) içeriğinde de görebileceksiniz.

İlk haftaki çalışmamız, gerek uygulamanın ön analizi, gerekse tasarım noktasında çok verimli geçti. Bu süreci gerçekleştirirken, hepimiz ortak olarak uygulamanın arayüz ve mock-up tasarımlarını tüm Geleceği Yazanlar üyelerine açma kararı aldık. Ayrıca tüm üyelerimizden gerek fikir gerekse de tasarım şablonları almanın da uygun olduğu kanaatine vardık. Çünkü bu uygulama, her ne kadar Geleceği Yazanlar Elçileri tarafından hazırlansa da aslında bizlerin değil, tüm üyelerimizin.

Bu yüzden "Senin Tasarımın, Senin Uygulaman" başlığını kullanarak, sizlerden tasarım fikirleri istedik. Gelecek olan tüm mock-up ve tüm fikirleri değerlendireceğiz. Bu değerlendirmelerle birlikte, daha öncesinde hazırladığımız tasarımlara göre gerekli düzenlemeleri yapacağız. Geleceği Yazanlar Elçileri olarak hem kurumsal bir ürün çıkartabilmek hem de bu ürünü tüm kullanıcıların, yani sizlerin taleplerine cevap verecek şekilde geliştirmek en önemli hedefimiz.

Siz de bu sürecin bir parçası olmak isterseniz, fikirlerinizi ve desteklerinizi her zaman bizlere iletebilirsiniz.

Son olarak; bu projede benimle birlikte yer alan ve gece gündüz demeden gönüllü olarak çalışan ekip arkadaşlarımı da tanıtmak istiyorum:

  • Kadirhan Ekmekçioğlu - (Dumlupınar Üniversitesi Elçisi)
  • Hacı Abdullah Sarıkaya - (Kocaeli Üniversitesi Elçisi)
  • Doğukan Yıldırım - (Pamukkale Üniversitesi Elçisi)
  • Gizem Nur Yurdagül - (Çankaya Üniversitesi Elçisi)
  • Yusuf Eren Utku - (Selçuk Üniversitesi Elçisi)
  • Taner Utku - (Maltepe Üniversitesi Elçisi)
  • Volkan Kılıç - (Korkut Ata Üniversitesi Elçisi)

Bu blog yazımı ilk hafta gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızdan birkaç kare fotoğrafı sizlerle paylaşarak tamamlıyorum. Bizleri takip etmeye devam edin :)