ETİKETLER

ip

İÇERİK TÜRLERİ

Ip Matematiği

IP adresleri ve alt ağların durumları ve birbiriyle ilişkisi incelenecektir.

Ip Detayları

Ip adreslerinin detayları ve alt ağlar konuşulacaktır.

Routing Türleri

Routerlar 3 farklı şekilde routing tablosu oluştururlar;

Directly connected interfaceler: Önceki örneğimizde gördüğümüz gibi bir router üzerindeki interfaceler’de bulunan IP networklerini birbirleri ile haberleştiriyordu bunun sebebi bir router’da bir interface aktif ederek IP verildiğinde, router bu verilen IP’nin network olarak route tablosuna ekler. Örnekten yola çıkarsak.

C              192.168.5.0/24       is             directly    connected,              FastEthernet0/0

DHCP

DHCP (Dinamik Host Yapılandırma Protokolü-Dynamic Host Configuration Protocol) servisi, ağdaki istemcilere otomatik olarak IP adresi atanmasını sağlar. Böylece IP adresleri merkezi bir yerden kontrol edilir, her bir istemciye tek tek IP bilgisi girilmesi engellenir.

TCP-UDP

Şimdiye kadar TCP/IP katmanlarından ilk 3 katmanda çalıştık. Bundan sonra verinin nasıl gideceğine bakacağız. Transport katmanını kontrol edeceğiz. Kullanıcı uygulamalarının IP katmanına doğrudan ulaşımları yoktur. IP ve uygulama programları arasındaki bağlantıyı sağlayan iki protokol vardır: Transmission Control Protocol (TCP)’ ve ‘User Datagram Protocol (UDP)

Ağ Maskesi (Subnet Mask)

Ağ maskesi IP adresinin maske kısmını oluşturur. Böylece TCP/IP, Network adresi ile Host adresini birbirinden ayırır. Ağ maskesi ağ sınıfına göre düzenlenir. Ağ maskesi kullanılarak ağdaki iki bilgisayarın veya cihazın aynı ağda olduklarını anlamalarını sağlar. Bir bilgisayar, IP adresinin hangi bölümünün ağı tanımladığını, hangi bölümünün ise bilgisayarı tanımladığını bilmek zorundadır. Bunun için alt ağ maskesi bilgisini kullanır. Bir IP adresine ait network bilgisini bulmak için subnet-mask ile birlikte mantıksal olarak AND'lenir.

Address Resolution Protocol (ARP)

Bir paketin bir bilgisayardan çıktığında nereye gideceğini IP numarası değil gideceği bilgisayarın fiziksel adresi (MAC) belirler. Bu adreste paketin gideceği ip numarası kullanılarak elde edilir. Ardından paket yönlendirilir. ARP adres çözümlemek istediği zaman tüm ağa bir ARP istek mesajı gönderir ve bu IP adresini gören ya da bu IP adresine giden yol üzerinde bulunan makine bu isteğe cevap verir ve kendi fiziksel adresini gönderir. ARP isteğinde bulunan makine bu adresi alarak verileri bu makineye gönderir. Tüm ağa gönderilen bu tür mesajlara broadcast denir.

Bağlantı Bilgilerini Öğrenme

Linux'ta IP adresi, MAC adresi gibi bağlantı bilgilerini öğrenme konusu anlatılıyor.

Ağ İşlemleri

Eğitimin bu bölümünde, Linux'ta ağ bağlantılarının ve internet servislerinin nasıl çalıştığı aktarılıyor. 

Sanal Makine Ağ Ayarları
Sanal makine üzerine kurulu Linux sisteminin ağ ayarlarının nasıl yapılacağı anlatılıyor.

Abone ol ip