ETİKETLER

ipconfig

İÇERİK TÜRLERİ

DHCP

DHCP (Dinamik Host Yapılandırma Protokolü-Dynamic Host Configuration Protocol) servisi, ağdaki istemcilere otomatik olarak IP adresi atanmasını sağlar. Böylece IP adresleri merkezi bir yerden kontrol edilir, her bir istemciye tek tek IP bilgisi girilmesi engellenir.

DNS

Bir önceki bölümde komut satırı işlemlerinde görüldüğü gibi tracert ve nslookup işlemlerinde domain yani sizin her gün aslında kullandığınız internet sitelerinin adını girerek işlem yaptık. Bütün network işlemlerini IP bazında yaptık, peki neden isim kullandık? Bildiğiniz gibi IP 32 bitten oluşan bir sayı kümesi. Mesela yukarıda turkcell.com.tr’nin Address kısmında 86.108.193.199 yazıyor. Eğer domain nameler olmasaydı biz bu IP’leri ezberleyip sitelere öyle gidecektik. Biz browser’a domaini girdiğimiz zaman DNS bunun IP karşılığını buluyor ve internet ağında o IP'ye ulaşmaya çalışıyor.

MAC (Media Access Control)

Datalink katmanında haberleşme için MAC address (media Access control) kullanılır. Her Ethernet kartının üretimden itibaren kendine ait farklı bir tanımlama numarası vardır ve bu sayede diğer bütün kartlardan ayırt edilebilir. Bu tanımlama numarasına MAC adresi (Media Access Control) ya da Fiziksel Adres denir ve 6 oktet, 48 bitten oluşur. Bu 6 oktetin il 3 okteti Internet Assigned Numbers Authority (IANA) tarafından belirlenir.

Bağlantı Bilgilerini Öğrenme

Linux'ta IP adresi, MAC adresi gibi bağlantı bilgilerini öğrenme konusu anlatılıyor.

Abone ol ipconfig