Ne kadar paran var dostum?
:) bu işin espirisiydi. Fikrini tıpkı bir sinema filmini yapan senaristler ve yönetmenler gibi önce kağıda dök yani bir Storyboard çiz. Ama bundan önce projenle ilgili basit bir iş planı çıkart.
Basit bir iş planı;
-
Uygulamanın alanı nedir (Social Network, Oyun, Utility vd..)
-
Uygulamanın özellikleri nelerdir. (Mesaj gönderme, harita üzerinde fotoğraf gösterme vs..
-
Uygulaman için gerekli altyapılar nelerdir (Mysql sunucu, ses sunucusu vs..)
-
Uygulamanın hedef kitlesi kim? (Genç insanlar, yaşlılar, engelliler vs..)
-
Uygulamanın rakipleri kim? ve senin bu rakiplerden farkın nedir?
-
Uygulamanın grafik tasarımları hazır mı? Hazır değil ise kim yapacak?
-
Uygulamanın kodlamasını kim yapacak?
-
Maaliyet hesaplama (Grafiker, Programcı, sunucu ve diğer gerekli olan tüm herşeyi hesapla)
-
Gelir modelleri (Uygulamandan nasıl para kazanmayı düşünüyorsun? reklam alarak mı? ürün satarak mı?)
-
Gelir - Gider karşılaştırması yap (Nakit Akış Yönetimi denilen yöntemi uygula. Her ay, 3ay, ve yıllık gelirini ve giderlerini basitçe hesapla. Eğer kar etmiyorsan bu fikirden hemen vazgeç)
Anladığım kadarıyla kodlama bilgin pek yok bu yüzden bir programcıya ve grafikere ihtiyacın olacak. Ama harika olduğunu düşündüğün bir fikrin var. Kodlama bilmemen sorun değil, güzel bir gizlilik sözleşmesi yaparak fikrini birkaç programcıyla paylaşabilir ve onlardan fiyat teklifi alabilirsin. Eğer yeterli bütçen yoksa bu fikrini yine gizlilik sözleşmesi ile garantiye alarak Yatırımcılarla görüşüp para bulabilirsin. Bazen bu yatırımcılar hiç beklemediğin kişiler olabilir, Örneğin çok zengin bir akraban veya farklı kollarda iş yapmak isteyen çevrendeki kişiler olabilir. Bunu bulmak biraz zor görünebilir ama ikamet ettiğin şehirdeki Ticaret Odalarına gidip başkanlarından randevu almanı ve fikrini açık şekilde onlara anlatman gayet etkili olacaktır. Girişimciliğin birinci kuralı utanmamak, çekinmemektir. ;)
Burada ki en can alıcı nokta şu; fikrini sözlü olarak söylemek bu iş için ciddi olmadığını belirtir. En fazla 2 gününü harcayarak basit bir iş planı ve uygulamanın işleyişi hakkında storyboard hazırlayabilirsin. Bu sayede elinde dosyalar ve belgeler ile kendini anlatman çok daha profesyonel ve ciddi bir başlangıç olacaktır.