Soru & Cevap

Native ve Hybrid Uygulama Geliştirme Karşılaştırması ...

09.12.2013 - 02:01

Mobil uygulama geliştirme alanında Native ve Hybrid Uygulama geliştirme türlerinin birbirlerine göre avantajları,dezavantajları nelerdir ? Hangi uygulama geliştirme türü ne zaman tercih edilmelidir veya hangisi hep tercih edilmelidir ? Güvenilirlik olarak karşılaştırdığımızda hangisi daha ağır basmaktadır ? Bu konuda bilgi ve tecrübe sahibi yazılımcılar görüşlerini benimle paylaşırlarsa çok sevinirim ? Şimdiden teşekkürler.
 

44 Görüntülenme

4 Cevap

Sitedeki sorulara cevap verebilmek için giriş yapın ya da üye olun.

Profile picture for user sedataym
sedataym
11.12.2013 - 12:17
HTML 5 tabanlı mobil uygulamalarda zayıf gibi söz edilen platforma özel arayüz ve özelliklerin ortak bir noktada buluşturulmuş olması bence native uygulamalara göre oldukça önemli bir avantajdır. Her mobil platform için ayrı çalışma yerine yazılımın bütün platformlar için tek noktadan yönetilebilir olması önemli bir avantajdır. Ayrıca html5'in sunduğu geniş imkanlar native uygulamalarda bulmak her zaman mümkün olmayabilmektedir. Sencha touch veya phonejs gibi mobil platformlar için geliştirilmiş JavaScript kütüphaneleri ile html5 tabanlı yazılımların dahada güçlendiği kanaatindeyim. Native uygulamaların en önemli avantajı şimdilik performanstır.
picture-3606-1408610132.jpg
cgural
09.12.2013 - 10:24

Bu arada PhoneGap konusunda Google+'ta şöyle güzel bir grup var: PhoneGap/Cordova Türkiye

picture-472-1375079047.jpg
mehmet.altiparmak
09.12.2013 - 10:15

Merhabalar,

Web/HTML5 tabanlı mobil uygulamaların en zayıf noktasının her platformun kendine özel olan deneyimini önemsemeyip tüm platformlardaki kullanıcılara aynı arayüzü ve deneyimi sunmaları olduğunu düşünüyorum. Yapılan araştırmalarda gösteriyor ki platformun design guideline'larına uygun tasarlanmış uygulamalar çok daha başarılı oluyor. Bu noktada if else if else platform spesifik deneyim de sunabilirim diyebilir bir web developer ama o kodun da maintenance'ının zor olacağı aşikar. 

Hybrid uygulamalar da bence yukarıda bahsettiğim zayıflığa sahipler, her ne kadar kısmi olarak native olmanın verdiği bazı yetenekleri (cihaz üzerindeki sensorlere erişim etc) olsa da. PhoneGap vs ile geliştirilen bu uygulamalar genelde yeterli süre ya da bütçenin bulunmadığı kısıtlı kaynak durumunda tercih ediliyorlar. Genellikle cross platform mobil uygulama geliştirme araçları kendi IDE (Uygulama Geliştirme Ortamı diyebiliriz) lerine sahip ve bu durum ekstra bir IDE'ye aşinalık kazanmanızı gerektiriyor. Ek olarak native geliştirme ortamındaki esnekliğe ve kontrole sahip değilsiniz. (Burada esneklik ya da kontrol platforma göre de değişebilir, kullanılan araca da). 

Performans açısından bakarsak da tabiki uygulamalar daha smooth ve performanslı çalışıyor. Şahsi fikrim zor durumda kalınmadıkça native uygulamaların tercih edilmesi ve uygulamaların design guideline'lara uygun tasarlanmasıdır. 

Gördüğüm kadarıyla hybrid uygulamaların tercih edildiği bir nokta da başarısını henüz kanıtlamamış platformlar :) Örneğin WP. İş bankası olsun, maçkolik olsun baktığımız zaman hybrid uygulamalar ile markette. Hybrid uygulamalara güzel bir örnek Turkcell Online İşlemler olabilir, yeni mobil-web tasarımı ile native'e yakın bir deneyim sunuyor. 

Microsoft da marketindeki bazı eksikleri gidermek için kendisi hybrid uygulamalar yayınlıyor, http://www.windowsphone.com/en-US/store/publishers?publisherId=Microsoft%2BWebApps&appId=7173a075-1084-48fc-b886-fd5e016d7db0&signin=true